Bamboe

O
m snel een exotisch effect te creren in uw tuin komen de bamboes als eerste in aanmerking. Zij vormen de basis van de ook 's winters groene jungletuin. Met hun gracieuze halmen, het fragiele blad en de explosief groeiende, als telescoopantennes uitschuivende nieuwe scheuten zorgen zij voor een mysterieuze sfeer, die niet te vergelijken is met welke andere plant dan ook.

**Wij bieden u keus uit meer dan 100 soorten bamboe !

Net als palmen roepen zij de sfeer op van streken met een warm klimaat. Van nature komen ze voor in alle werelddelen behalve Europa. Veel van de voor ons interessante harde soorten komen oorspronkelijk uit China en Japan en een aantal uit Zuid-Amerika. Ze groeien daar op zeeniveau tot op 3000-4000 meter hoge koude berggebieden in de Himalaya en in het Andesgebergte.Bamboe1

TIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

In een gemiddelde winter blijven de meeste bamboes wintergroen. Bij langdurige strenge vorst met schrale oostenwind kunnen een aantal soorten bladschade oplopen.
Gevoelige soorten verliezen hun blad soms geheel en kunnen zelfs geheel bovengronds afvriezen. De meeste soorten herstellen zich na de winter evenwel wonderbaarlijk snel, hetzij door het aanmaken van nieuw blad uit de slapende knoppen, hetzij door het opnieuw produceren van nieuwe scheuten vanuit de wortelstokken (rhizomen), wanneer de plant geheel afgestorven lijkt.
Het aanbrengen van organisch materiaal als stro of blad aan de voet van de plant helpt de winterhardheid verhogen. Dit is vooral belangrijk bij jonge planten; oudere planten mulchen zichzelf door hun eigen bladrui.
De meeste bamboes houden van een zonnige tot half beschaduwde standplaats, Fargesia murielae en Fargesia nitida en variëteiten daarvan doen het evenwel ook goed in de schaduw.
Er bestaan bamboes voor alle mogelijke doeleinden, in een breed scala van stamkleuren en bladgrootte. Er zijn bamboes die geschikt zijn als bodembedekker, die niet hoger worden dan zo'n 30 cm tot bamboes die tot echte reuzen kunnen uitgroeien en in ons klimaat onder goede omstandigheden tot 12 meter hoogte kunnen reiken! Veel soorten zijn prachtig als solitair, maar ook als haag zijn een aantal zeer geschikt.

Bamboe2 SNOEI.  Afgevroren, niet goed afgerijpte of oude, lelijke stammen kunnen in de late herfst en het vroege voorjaar weggesnoeid worden.  Een te hoog geworden bamboe kan van bovenaf en van opzij ingekort worden. Dit bevordert het dichtgroeien van de plant, wanneer een dichte haag gewenst is.
Andersom kunnen opgaande halmen tot op gewenste hoogte van hun zijtakken ontdaan worden om een meer transparant geheel te krijgen of om de schoonheid van de stam mooier te laten uitkomen.
Hoewel bamboe prachtig staat bij een waterpartij is het beslist geen waterplant! Hij groeit op verschillende bodemtypes, maar deze moeten wel goed doorlaatbaar en als het kan humusrijk zijn. Door zijn krachtige groei vraagt een bamboe nogal wat voeding.

BEMESTING kan daarom in het voorjaar worden gegeven in de vorm van een stikstofrijke organische of anorganische meststof. Zelf gebruiken wij verteerde mest van onze ezels, maar oude paardenmest en gedroogde koemest in gemalen-of korrelvorm voldoet ook prima. Voor vitale planten met een krachtige groei is belangrijk dat de grond voldoende humus bevat. Behalve natuurmest kan ook extra compost de grond aanzienlijk verrijken. Bemest niet te laat in de herfst omdat de planten dan zullen blijven groeien en daardoor onvoldoende afgehard de winter in zullen gaan. Bij echt droge periodes reageert de plant dankbaar op een extra watergift.

WOEKEREN. Vaak wordt gedacht dat alle bamboes woekeren en daarom ongeschikt zijn voor een kleine tuin. Bij een flink aantal is dat ook wel zo, maar u kunt ook kiezen voor bamboes die keurig op hun plaats blijven en op den duur slechts een dikke pol vormen.
Als u toch de voorkeur geeft aan een soort, die aan de wandel wil, dan kunt u z'n territorium beperken door rondom de plant een wortelbegrenzer in te graven. Deze  kunststof wand (polyethyleen) is bij ons verkrijgbaar per strekkende meter in 50- en in 65 cm hoogte.
Bamboe wortelt niet bijzonder diep, het rechtop ingraven van deze wortelbegrenzer is normaal gesproken afdoende.
Ingraven van bv. oude tegels, golfplaat etc. tot op zo'n 60 cm diepte kan natuurlijk ook, maar is minder safe.
Voor NIET WOEKERENDE SOORTEN: kijk in de onderstaande lijst vnl. bij Fargesia.
Voor hogere soorten, met dikke halmen, in div.kleuren, kijk vnl. bij Phyllostachys.
Bamboe3

Bamboe4

GROEI. Het bovengrondse zichtbare gedeelte van de bamboeplant breidt zich ieder voorjaar uit met nieuwe scheuten, die ontstaan uit de ondergrondse rhizomen.
Deze nieuwe scheuten, die op zich al een enorme sierwaarde hebben, hebben meteen al de dikte van de uiteindelijke stam. Nadat de stammen in de loop van de zomer zijn uitgegroeid tot hun uiteindelijke hoogte en de plant daardoor al een stuk bossiger is geworden groeien ondergronds de rhizomen (wortelsokken) in de nazomer en de herfst gewoon door. Uit de slapende knoppen van de rhizomen ontstaan in de nazomer vaak nog een aantal nieuwe, minder sterke scheuten. Deze kunnen echter gevoelig zijn wanneer de winter vroeg invalt en ze nog niet voldoende zijn afgerijpt.
Pas op met weliswaar winterharde soorten in kuipen: wanneer de wortelkluit bevriest, functioneert deze niet meer en uw plant verdroogt.


BLOEI
. Wanneer u een bamboeplant aanschaft loopt u een, weliswaar kleine, kans dat de plant gaat bloeien. Niet woekerende planten (zoals bv.de Fargesiasoorten) bloeien zich dan letterlijk dood. Woekerende soorten herstellen zich op den duur vaak weer, zoals is gebeurd bij Pseudosasa japonica en Phyll. flexuosa. 
Afhankelijk van de soort varieert de bloeicyclus van 4 tot 120 jaar! Planten bloeien dan, ongeacht de standplaats, overal tegelijk. Waarom en wanneer dit gebeurt is vooralsnog onbekend.
Overigens hoeft de bloei helemaal geen ramp te zijn: uit de bloeiaren, die eruit zien als gewoon bloeiend gras, kunnen zaden worden gewonnen, die weer nieuwe planten opleveren. Na selectie zijn deze juist weer een verrijking voor het assortiment. Als voorbeeld kunnen o.a. genoemd worden Fargesia murieliae 'Simba' en Fargesia murieliae 'Novecento'. Beide zijn zaailingen van de doodgebloeide Fargesia murieliae.
 

Bamboehagen. Een altijd groene haag van bamboe kan een uitstekend alternatief zijn voor de tot nu toe vrij algemeen toegepaste haagplanten als beuk, prunus, conifeer etc. Bamboe is zomer -en wintergroen en geeft meteen de tuin een exotische frisgroene sfeer. Bamboe geeft ook veel sneller het gewenste resultaat, de groei is namelijk sneller dan welke conifeer of haagbeuk dan ook. Of het nu gaat om een haag als tuinbegrenzing, die niet te hoog mag worden of om een haag die juist wel hoog moet zijn om bijvoorbeeld een lelijk gebouw aan het zicht te onttrekken, voor elke toepassing is er een geschikte soort.
Ook om meer luwte in uw tuin te creren, is een bamboehaag als windbreker de snelste en mooiste oplossing. Vaak wordt nog gedacht dat alle bamboes woekeren. Angst voor problemen met buren  is echter volkomen onnodig, wanneer de juiste keuze gemaakt wordt!
Fargesiasoorten woekeren niet. Het zijn planten met kleine blaadjes en niet al te dikke halmen die dichte pollen vormen. Er zijn soorten, die geschikt zijn voor in de zon, maar ook die houden van wat meer schaduw. Qua hoogte is er keus uit planten die niet hoger worden dan 1 meter, tot planten van een meter of 4.
Voorbeelden van goede haagfargesia's zijn (oplopend in hoogte):
F.' mur. Bimbo', F. rufa, F.'Jiu' en F. robusta.
Ook nieuwe generatieplanten van Fargesia murieliae en Fargesia nitida zijn alle zeer geschikt als wintergroene haag.

Voor echt hoge hagen, dwz. vanaf 4 meter, komen een aantal andere soorten in aanmerking nl. Phyllostachys, Pseudosasa, Semiarundinaria en Bashania. Deze bamboesoorten zijn ook alle goed tot zeer goed winterhard met altijd groen blad, met groeihoogtes van 4 tot wel 10 meter hoog. De halmen zijn ook dikker dan die van de Fargesia's (als hengelstokken), en ze hebben  vaak allerlei prachtige getekende kleuren...  Ze verlangen op een paar uitzonderingen na wel een enigszins zonnige standplaats. Deze soorten woekeren echter wel allemaal in meer of mindere mate. Wanneer het om wat voor reden dan ook gewenst is, dat de planten op hun plek blijven, dan is het ingraven van wortelbegrenzer rondom de plant noodzaak. Op de kwekerij is een wortelbegrenzer 'aan de rol' te koop in de vorm van een ondoordringbare folie van kunststof (polyethyleen)  Ingegraven tegels etc. kunnen ook maar geven minder garantie, dat de wortelstokken (rhizomen) binnen de perken blijven.

Welke plantafstand moet worden aangehouden hangt af van 2 factoren nl. het geduld en/of het budget van de koper. Kleine, goedkopere planten, ruim geplant, zorgen op den duur ook wel voor een dichtgegroeide haag, maar doen hier vanzelfsprekend langer over. Andersom plant degene, die snel 'dicht wil zitten', grotere planten dicht op elkaar. Uiteraard zijn de kosten dan hoger.
Om toch een idee te geven: 2 3 planten per meter zorgen snel voor een dichte haag. En plant kan ook, zeker voor de hoge, woekerende soorten (Phyllostachys etc), maar dit vereist wel wat meer geduld. Houd voor laatstgenoemde wel een perkbreedte aan van minimaal 1 meter.

Tot slot, bamboes vragen een voedselrijke voedingsbodem, zeker de grote opgaande soorten. Zorg dus bij de aanplant, dat er voldoende compost of natuurmest door aarde wordt gemengd, vooral bij arme zandgrond. Liever geen kunstmest. Een geregelde extra watergift, zeker bij een droge periode na de aanplant, zorgt ervoor dat de planten goed op gang kunnen komen, waarna ze wanneer ze eenmaal 'gesetteld' zijn spoedig zullen dichtgroeien tot de gewenste haag.WELKE BAMBOESOORT is het beste voor mijn doel?
Niets ten nadele van de overige soorten, maar...
om niet de hele assortimentslijst (met foto's) door te hoeven worstelen hier een selectie van de naar onze ervaring beste, mooiste, opvallendste en voor een specifiek doel best bruikbare soorten.

HAAGBAMBOES
(1-4 mtr)

Fargesia robusta 'Campbell', Fargesia sp.Jiuzhaigou (syn.'Jiu'),  Fargesia rufa, Fargesia murieliae -en nitida soorten. (beide 'nieuwe generatieplanten')

HAAGBAMBOES
(hoger dan 4 meter)

Phyllostachys bissetii, Phyllostachys aureosucata(+ variteiten), Phyllostachys vivax (+variteiten), Pseudosasa japonica, Semiarundinaria fastuosa en -viridis.

NIET WOEKEREND

Alle Fargesia-soorten

FRAAI GEKLEURDE HALMEN
(anders dan groen)...

Phyllostachys aureosulcata (+variteiten):geel, geelgroen gestreept, groengeel gestreept.
Phyllostachys vivax variteiten: geelgroen gestreept, groengeel gestreept.
Phyllostachys nigra: zwart.
Phyllostachys nigra 'Boryana' en Phyllostachys glauca 'Yunzhu': groen met bruine vlekken.

DE HOOGSTE

Phyllostachys rubromarginata (bij ons ruim 11 mtr), Phyllostachys vivax.

DE DIKSTE STAMMEN

Phyllostachys parvifolia
Phyllostachys vivax.

VOOR DE SCHADUW

Pseudosasa japonica en vrijwel alle Fargesia's (halfschaduw).

BONTBLADIG

Sasaella masamuneana 'Albo-striata'
Pleioblastus viridi-striatus 'Auricoma'

GROOTBLADIG

Indocalamus tesselatus
Sasa palmata f. Nebulosa
Pseudosasa japonica
Fargesia robusta 'Wolong'.

BOSSAGE, WIND-ZICHTSCHERM
(snel dicht groeiend)

Bashania qingshengshanensis
Bashania fargesii
Phyllostachys bissetii
Phyllostachys humilis

SOLITAIR
(snel dicht groeiend)

Phyllostachys aureosulacata (+variteiten)
Phyllostachys vivax (+variteiten),
Phyllostachys nigra
Phyllostachys parvifolia
Fargesia robusta 'Campbell'.

BODEMBEDEKKEND
(snel dicht groeiend)

Pleioblastus pygmeus
Pleioblastus viridi-striatus 'Auricoma'
Sasa veitchii.
     

Assortimentslijst bamboe:
Bashania fargesii

Bashania fargesii

Bergbamboe uit China met vrij groot blad en rechtopgaande stevige halmen. Blijft ook in strenge winters goed wintergroen.Is uitermate winterhard (tot - 25 gr.C). Zeer goed bestand tegen wind en daarom geschikt als altijd groene afscheiding,die meteen beschutting geeft. Maakt vroeg nieuwe scheuten en maakt veel uitlopers. Heeft een opgaande groei en kan 4 - 8 meter hoog worden.
5 l. € 25,-

 

 

Bashania qingchengshanensis

Bashania qingchengshanensis

Kleiner blijvende Bashania (max.3-4 mtr) en ook wat gracieuzer. Zeer geschikt voor een snel dichtgroeiende groene haag. Te herkennen aan een krans van haartjes rondom het schutblad. Maakt al vroeg in het voorjaar nieuwe, harige scheuten. Goed winterhard.
Houdt rekening met zijn uitbreidingsdrang!
5 l. € 25,-

   

Brachystachium densiflorum

Goed winterharde bamboe die goed groenblijvend blijkt te zijn. Vergeleken met de meeste Phyllostachyssoorten een wat kleiner blijvende bamboe.(4-5mtr) Opvallend groenwit gestreepte voorjaarsscheuten zorgen in het voorjaar voor extra sierwaarde.
Geen extreme woekeraar,dus ook geschikt voor de kleinere tuin.
7l. € 25,-

   
Chusquea culeou

Chusquea culeou

Eén van de weinige niet Aziatische bamboes.Aantrekkelijke soort uit zuidelijk Zuid-Amerika (Chili). Deze plant kan enigszins variabel zijn in z'n uiterlijke kenmerken, maar is desondanks onmiddellijk te onderscheiden van andere bamboes. De soms wat doorhangende halmen zijn gevuld met groepjes fijn blad en vormen de kenmerkende 'vossenstaartjes'. Deze bamboe wordt dan ook wel de vossenstaartbamboe genoemd.
Afwijkend is verder, dat deze plant massieve halmen heeft en moeilijk vermeerderbaar is. Gesettelde planten zijn ook nauwelijks verplantbaar. Deze prachtige soort is van alle Chusquea's de beste soort voor ons klimaat. Ook geschikt voor de kleinere tuin: maakt nl. geen uitlopers. Een bijzondere plant voor de liefhebber.
2l. € 12,50
 5l. € 29,50

   
Chusquea cunmingii

Chusquea cunmingii

uitverkocht

   
Chusquea montana

Chusquea montana

uitverkocht

   
Fargesia angustissima

Fargesia angustissima

Gracieuze bamboe, die ook vrij hoog kan worden. (tot 7mtr)
De nieuw gevormde halmen hebben een witte waslaag met lengtestrepen. Sierlijk smal blad. De winterhardheid is helaas beperkt (tot zo'n -9gr.C)
Woekert niet.
5 l. 17,50

   
Fargesia crassinoda Kew

Fargesia crassinoda 'Kew'

Zeer sierlijke bamboe, met fijn, smal blad. De winterhardheid is ook slechts matig. Verzamelaarplant voor de echte liefhebber.
5 l. 27,50

   
Fargesia crassinoda Pitt White

Fargesia crassinoda 'Pitt White'

De 'Pitt White' -vorm van deze soort onderscheidt zich door de wat meer doorhangende halmen. Matig winterhard.Ook dit is een liefhebbersplant.

   
Fargesia denudata

Fargesia denudata

Sierlijke, wat doorhangende Fargesia met een enigszins fragiel blad. Lijkt wat op de inmiddels overal doodgebloeide F. murieliae.
Uitermate winterhard. Blijkt steeds weer van alle Fargesia's het best bestand te zijn tegen periodes met strenge vorst. Blijft perfect wintergroen zonder bladschade. Wordt 3-5 meter hoog.
Woekert niet.
3 l. 18,50
5 l. € 28,50
 

   
Fargesia dracocephala

Fargesia dracocephala

Ook deze soort is een polvormer, dus geen angst voor een te sterke uitbreidingsdrang. F.dracocephala
heeft een treurvormige groeiwijze en vormt een massieve pol. Perfect als afscherming of tegen inkijk, wanneer er genoeg ruimte is voor de doorhangende halmen. De vele zijtakjes met het massale, fijne blad maken de plant a.h.w. topzwaar. De stevige stengels zijn geschikt om te worden gebruikt als plantensteunen in bloemenborders. Wordt 2-3 meter hoog en is goed winterhard. Woekert niet.
5 l. € 19,50

   
Fargesia jiu

Fargesia sp. 'Jiu' (Jiuzhaigou 1)

Deze nieuwe Fargesiasoort, waarvan aanvankelijk werd gedacht, dat het een vorm van F. nitida was, is een prachtige aanwinst.
Het is een zeer sierlijke soort met uiterst kleine, smalle blaadjes, die prachtig contrasteren met de intens rode halmen. Naarmate deze ouder worden, worden ze geleidelijk aan zachtgeel. Anders dan de meeste andere Fargesiasoorten vraagt deze soort om een plek met wat (ochtend) zon, ook om de halmen rood te doen kleuren. Wordt zo'n 2-4 meter hoog. Bij erg warm en zonnig weer kunnen de blaadjes gaan omkrullen om vocht vast te houden. Zodra er weer schaduw is keren ze weer terug in de normale stand. Zeer geschikt als haag of als solitair ook voor kleine tuinen. Goed winterhard en woekert niet.
   3 l. € 15,00
5 l. 25,-
  10 l. 42,50
   30 l. 54,50
 

   
Fargesia murieliae

Fargesia murieliae

Deze algemeen bekende bamboe is eind jaren '90 massaal in bloei geraakt en afgestorven. Onderstaande vormen zijn nieuwe generatie zaailingen, die refereren aan de oude moederplant. Daarom toch een kort beschrijving.
Fraaie sierbamboe zonder uitlopers. Maakt op den duur een mooie overhangende pol. Fijn lichtgroen blad met groene stengels. (tot ruim 1 cm dik) Hoogte tot 3,5 meter.
Standplaats: zon tot half schaduw. Ondanks bladrui in de winter goed wintergroen en winterhard.

   
Fargesia murieliae Bimbo

Fargesia murieliae 'Bimbo'

De kleinst blijvende F. murieliae, tot ruim 1 meter.
Compact groeiend met fijne blaadjes.
Deze soort verdraagt zon.
Woekert niet.
3 l. 10,-
5 l. € 19,50
10 l. 35,-

   
Fargesia murieliae Jumbo

Fargesia murieliae 'Jumbo'

Lijkt sterk op de oude verloren gegane F. murieliae.(zie boven)
Heeft iets breder blad en wordt ook iets hoger, tot 4 mtr.
Verder dezelfde goede eigenschappen.
Prima solitair, maar ook als haag zeer geschikt.
Veel gevraagde soort, die niet woekert.
3 l. € 12,50
5 l. € 22,50
7,5 l.€ 29,50
35 l. € 67,50

   
Fargesia murieliae Lava

Fargesia murieliae "Lava"

Compacte bolvormige bamboe met enigszins blauwgroen blad. Geschikt voor een kleine tuin.
Verdraagt zon en halfschaduw. Hoogte 1 à 1,5 meter.
Woekert niet.
40-50 cm 5.l. € 22,50
100-120 cm 29,50

   
Fargesia murieliae Kranich

Fargesia murieliae " Kranich"

En van de betere nakomelingen van de oude F. murieliae. Wordt naar verwachting ook even hoog en is daarom een van de betere vervangers.
Uit het assortiment genomen wegens verwarring. (Oude bloeiende planten aangetroffen tussen nieuwe generatieplanten)

   
Fargesia murieliae Novecento

Fargesia murieliae "Novecento"

Nieuwe generatie murieliae. Mooi polvormende bamboe. Vrij opgaande groei. Zeer winterhard (-25grC) Geschikt als haagplant, maar is ook mooi als solitair. Standplaats: halfschaduw. 2 tot 4 meter hoog.

10.l. € 25,-

   
Fargesia murieliae Pinocchio

Fargesia murieliae "Pinocchio"

Een min of meer bolvormige, compacte bamboe met rode jonge scheuten. Het donkergroene blad staat gedraaid op de twijgen. Hoogte ong. 2 meter.
Kan in de zon en halfschaduw geplant worden. Woekert niet.
5 l. € 22,50

   

Fargesia murieliae "Simba"

Is ontstaan uit zaad van F. murieliae. Heeft dezelfde goede eigenschappen.
Vormt een frisgroene pol en blijft wat lager. (tot 2 meter) Vraagt enige schaduw! Woekert niet.
   3 l. € 12,50
5 l. 16,-
15 l. 37,50   100-125 cm hoog

   

Fargesia murieliae "Vampire"

Breed uitgroeiende, bossige, opgaande bamboe met afhangende takken. In augustus/september een feest van jonge rode scheuten, die uitsteken boven het frisgroene blad.
Verdraagt goed zon, maar kan ook op schaduwrijke plekken worden aangeplant. Hoogte: 3 à 4 meter. Woekert niet.
5 l. € 19,50
 

   

Fargesia nitida

Deze algemeen bekende bamboe is na het begin van de nieuwe eeuw massaal in bloei geraakt en afgestorven. Onderstaande vormen zijn nieuwe generatie zaailingen, die refereren aan de oude moederplant. Daarom toch een kort beschrijving:

En van de allermooiste en allerhardste bamboes, die niet "wandelt". Mooie polvormige struik met kleine blaadjes, waaruit nieuwe scheuten als pijlen omhoog schieten. Uit deze scheuten ontvouwen de nieuwe blaadjes zich het jaar erna. Houdt van een enigszins schaduwrijke standplaats. De blaadjes rollen zich op bij strenge vorst. Is mede daardoor zeer winterhard en wintergroen. (tot -25 grC) Wordt zo'n 3 meter hoog.
 

   

Fargesia nitida 'Black Pearl'

 Nieuwe generatie nitida-plant, onstaan uit een kruising van F. nitida Gansu' en  F. nitida.
Kenmerkend is de kleur van de rijpere halmen. Deze het hele jaar door donkerpaars tot vrijwel zwart gekleurd. Woekert niet. Als solitair of haag.
2 tot 4 meter hoog. Zeer winterhard tot -25grC

Op aanvraag beperkt leverbaar.

   
Fargesia nitida Nymphenburg

Fargesia nitida "Nymphenburg"

Heeft dezelfde eigenschappen als originele F. nitida. Is zo mogelijk nog sierlijker en heeft nog wat kleiner en smaller blad. Is afkomstig uit de Himalaya en ook uiterst winterhard.(-25 grC)

nieuwe generatie planten.
3 l. 12,50

   

Fargesia nitida 'Pillar'

Nieuwe generatie nitida-plant. Geselecteerd uit zaailingen na kruising van F. nitida 'Gansu' en F. nitida. Nogal opgaande soort met in de zomer groene halmen, in de winter naar donkerbruin verkleurend.
Als solitair of haag. Verwachte hoogte 3-4 meter. Zeer winterhard (-25grC) Voor zon of halfschaduw.

Op aanvraag beperkt leverbaar.

 

   

Fargesia nitida 'Shadow Light'

NIEUW.. Deze nieuwe generatie nitida-plant is geselecteerd uit zaailingen van de doodgebloeide F. nitida 'Gansu' en blijft naar verwachting vrij laag. (max 2 meter) Voornamelijk geschikt voor een standplaats in de (half)schaduw.
Zeer winterhard (-25grC)

Op aanvraag beperkt leverbaar

   
Fargesia nitida Trebah

Fargesia nitida "Trebah"

En van de eerste nieuwe generatie zaailingen van de in bloei geraakte F. nitida. Voor solitair of haag. Zeer winterhard. (tot -25grC) Voor zon- tot schaduwrijke standplaats
3 l. € 13,50

   

Fargesia nitida 'Viking'

Deze sectie is in 2005 onstaan na kruising van F. murieliae en F. nitida , die beiden doodgebloeid zijn.
De groei is rechtopgaand. Lijkt het meest op de oude nitida.
Verwachte hoogte 3-4 meter. Zeer winterhard tot -25grC, blad krult alleen tijdelijk bij langdurige vorst. Geschikt voor in de zon of halfschaduw.

7 lit. 22,50

   

Fargesia nitida 'Volcano'

 Nieuwe generatie nitida-plant, die in 2005 is ontstaan uit kruising van F. nitida 'Gansu' en F. nitida. De plant heeft een sierlijk fonteinachtig uiterlijk en is dicht bebladerd met enigszins afhangend blad. Verwachte totale hoogte ong. 2 meter. Zeer winterhard tot -25grC. Standplaats: (half)schaduw, maar zon wordt door deze soort ook goed vedragen.

Op aanvraag beperkt leverbaar.

   

Fargesia robusta 'Campbell'

En van de mooiste Fargesia's.
Het lichte schutblad, dat op de nieuw gegroeide halmen blijft zitten, geeft een prachtig contrasterend 'zebra-effect' van het voorjaar tot in de zomer. Het is een goede keus, wanneer een niet al te breed wordende plant wordt gezocht. Desondanks is hij hoger, robuuster en meer rechtop groeiend dan de F. murieliae -en F. nitida-soorten. Groeit tot ruim 4 meter.
Hij verdraagt meer zon dan veel andere Fargesia's. Mooie solitair, maar ook zeer geschikt als haag of afscheiding.
Woekert niet.
15,- tot 42,50

   
Fargesia robusta Pingwu

Fargesia robusta 'Pingwu'

Deze recente introductie komt van 2700 mtr. hoogte bij Pingwu. Even fraai als de 'gewone' robusta, maar nu met meer gelig schutblad. Perfect als solitair en/of haag.
Woekert niet.
3 l. € 17,50
10 l.€ 42,50

   
Fargesia robusta Wolong

Fargesia robusta 'Wolong'

De grootbladige vorm van bovenstaande robusta heeft een nog wat meer tropische uitstraling. Glanzend donkergroen blad met lichtgroene halmen. De nieuwe scheuten zijn harig en roestbruin van kleur, wanneer ze in het vroege voorjaar uit de grond komen. Ook deze soort is meer zontolerant dan de meeste andere Fargesia's. Groeit misschien iets minder strak rechtop dan de 'gewone' robusta, maar wordt wel nog wat hoger, tot 5 mtr.
Woekert niet.
5 l. 16,50
 10 l. € 42,50

   
Fargesia rufa

Fargesia rufa

Recentelijk geïntroduceerde, veelbelovende polvormende bamboe. Een soort, die wat lager blijft, tot zo'n 2,5 meter. Groeit relatief wat meer in de breedte, zonder te woekeren.,Goede keuze dus voor wanneer een snel dichtgroeiend scherm, wat niet al te hoog wordt, gewenst is.
Opvallende roodbruine schutbladeren.
Uitstekend winterhard en -groen. Blad rolt niet op bij droogte,
zon of vorst. Heeft nauwelijks last van bladrui vlak voor de winter, zoals andere Fargesia's. Ideale standplaats is halfschaduw. In China n van de belangrijkste voedselplanten voor de reuzenpanda.
3 l. 12,50,
5 l.€ 16,50
10 lit. 30,-

   
Fargesia specie Scabrida

Fargesia specie ('Scabrida')

Ook deze F. scabrida-achtige soort is nog onbenaamd, maar is vanwege z'n grote sierwaarde al niet meer weg te denken. Deze plant is uiterst gracieus met z'n kleine smalle blaadjes aan werkelijk prachtig blauwe (!) berijpte halmen.
Sierlijke solitair, maar ook als haag of afscheiding perfect.
Wordt 3 -5 meter hoog en is goed winterhard. Woekert niet.
7 l. € 20,-

   
Fargesia utilis

Fargesia utilis

Gracieuze bamboe met voor een Fargesia dikke halmen (2/3cm), die zich van onderaf vanuit een bocht oprichten. Kleine, smalle, enigszins afhangende blaadjes. Solitair. Uiteindelijke hoogte 4 - 5 meter. Goed winterhard. Woekert niet.
3 l. € 20,-

   
Hibanobambusa tranquillans

Hibanobambusa tranquillans

Deze grootbladige bamboesoort is vermoedelijk een kruising tussen Phyllostachys en Sasa. Maakt uitlopers, is goed winterhard en wordt 2-4 meter hoog.
3 l. € 20,-

   
Hibanobambusa tranquillans Shiroshima

Hibanobambusa tranquillans " Shiroshima"

Er zijn niet veel bontbladige, wat groter wordende bamboes. Dit is er één van. Het is een prachtige bonte vorm van bovenstaande soort, met dezelfde eigenschappen.
3 l. € 12,50

   
Phyllostachys angusta

Phyllostachys angusta

Deze fraaie Phyllostachyssoort behoort tot de beste wintergroenblijvers. De losse halmen hangen mooi door. Het is een matige woekeraar, wordt 3-6 meter hoog en blijkt
zeer goed winterhard te zijn.
5 l. € 24,-

   
Phyllostachys arcana

Phyllostachys arcana

Heeft een sierlijk gebogen zigzag groei. Maakt uitlopers, is goed winterhard tot -20 grC en kan tot 6 meter hoog worden.
5 l. € 24,-

   
Phyllostachys arcana Luteosulcata

Phyllostachys arcana "Luteosulcata"

Idem als bovenstaande maar heeft een mooie gele sulcus ( groef tussen de knopen), is een matige woekeraar, wordt 3-6 meter hoog en blijkt zeer goed winterhard te zijn.
5 l. € 24,-

   
Phyllostachys atrovaginata

Phyllostachys atrovaginata

En van de betere recent geïntroduceerde dikhalmige Phyllostachyssoorten.
Kenmerkend is de wierookgeur, die ontstaat bij wrijving over de stam. Wordt 4-7 meter hoog en is uitstekend winterhard.
7,5 l. 27,50

   
Phyllostachys aurea

Phyllostachys aurea

Prachtige bamboesoort, ook geschikt voor binnenshuis of als kuipplant. Woekert niet. Kan goed tegen droogte. Te herkennen aan de korte internodiën (afstand tussen de knopen) onder aan de stam. Goed winterhard, maar bij extreme koudeperiodes kan hij (tijdelijk) z'n blad verliezen. Wordt tot 5 meter hoog.

   
Phyllostachys aurea Holochrysa

Phyllostachys aurea "Holochrysa"

Idem als boven, maar de halmen verkleuren geleidelijk van groen naar geel en later naar oranjerood.
5 l. € 27,50

   
Phyllostachys aurea Flavescens Inversa

Phyllostachys aurea "Flavescens Inversa"

Idem als bij Ph. aurea, alleen de groene halmen hebben een lichtgele groef op de stam. De blaadjes hebben vaak een lichtgele streep.
5 l. € 24,-

   
Phyllostachys aureosulcata

Phyllostachys aureosulcata

Uitermate winterharde en ook goed wintergroene bamboesoort. Olijfgroene stammen met een gele groef in de lengterichting tussen de knopen. Karakteristiek voor alle aureosulcata's is de zigzag groei onderaan sommige stammen. Maakt uitlopers en is zeer winterhard (-28grC). Wordt tot 5 meter hoog.
3l. € 14,50
 5 l. € 24,50

   
Phyllostachys aureosulcata Alata

Phyllostachys aureosulcata "Alata"

Als bovenstaande, ijzersterk, maar met geheel groene stelen en kan nog wat hoger worden.
5 l. € 24,-

   
Phyllostachys aureosulcata Aureocaulis

Phyllostachys aureosulcata "Aureocaulis"

En van de allermooiste aureosulcata's met z'n totaal gele stam, die aanvankelijk wat rozeachtig kan zijn. Heeft dezelfde perfecte eigenschappen als alle andere aureosulcata's. Deze soort behoort tot de toppers in de groep van de bamboes met opvallend gekleurde halmen.
3l. € 14,50
 5 l. € 24,50,-
ook grote maten leverbaar

   

Phyllostachys aureosulcata "Harbin"

Deze uit de VS afkomstige variëteit lijkt enigszins op de gewone aureosulcata, maar blijft als geheel wat kleiner, zowel qua blad, als ook wat betreft de totale planthoogte. Is ook zeer winterhard.
5 l. € 34,-

   
Phyllostachys aureosulcata Spectabilis

Phyllostachys aureosulcata "Spectabilis"

Nog een wonderschone aureosulcata, maar nu met gele stammen (aanvankelijk roodachtig) met prachtige groene groeven om en om tussen de knopen.
Ook zeer sterk, goed groenblijvend en ook uiterst winterhard in de strengste winters. Behoort tot de 'top 5' van de meest gewilde opgaande bamboes.
3 l. € 12,50
7,5 l. € 24,50
12 l. 42,50

   
Phyllostachys bambusoides Castillonis

Phyllostachys bambusoides "Castillonis"

Deze bamboesoort vertoont zijn indrukwekkende schoonheid direct na het afvallen van het schutblad van de nieuwe scheuten. Schitterend heldergele stammen met een groene sulcus met hier en daar fraaie groene strepen in de lengterichting van de stammen. De winterhardheid gaat helaas maar tot zo'n -16 grC. Vraagt dus een beschutte standplaats, met 's winters wat afdekmateriaal aan de voet. Ook geschikt voor een kuip.Kan 3-6 meter hoog worden. Een echte liefhebbersplant.
5 l. € 24,-

   
phyllostachys bambusoides tanakae

Phyllostachys bambusoides "Tanakae"

Dit is de hardste bambusoidessoort . De halmen vertonen na enige tijd vooral aan de onderkant zwartbruine vlekken en kunnen tot zo'n 4,5 cm dik worden. Winterhard tot -18 grC. Hoogte tot 6 meter.
5 l. € 34,-

   
Phyllostachys bissetii

Phyllostachys bissetii

En van de meest probleemloze bamboes. Wordt beschouwd als de best groenblijvende soort.
Mooi donkergroen blad. Maakt z'n scheuten al vroeg in het voorjaar.
Zeer geschikt als haag, windkering of bosje.
Zeer winterhard tot -28 grC. en tot 5 meter hoog. Maakt uitlopers.
3 l. € 9,-
5 l. € 15,-
12 l. 42,50
 

   
Phyllostachys decora

Phyllostachys decora

En van de betere groenblijvers in strenge winters. Vrij rechtop gaand. Matige uitbreidingsdrang.
Zeer geschikt als solitair, met fraaie oranje-achtige scheuten met zeer decoratief schutblad. Is zeer goed winterhard en wordt 5-7 meter hoog.
5 l. € 20,-

   
Phyllostachys dulcis Shanghai 2

Phyllostachys dulcis ('Shanghai 2')

En van de favorieten in onze tuin. Geeft prachtige dikke halmen met een waas als van talkpoeder. Dit is de best eetbare soort. De zoete scheuten kunnen zelfs zonder te koken gegeten worden. Veel winterharder dan aanvankelijk werd gedacht. (-20 grC). Maakt sterk overhangende lange halmen en heeft een grote uitbreidingsdrang.
5 l. € 25,-

   
Phyllostachys flexuosa

Phyllostachys flexuosa

Deze goed winterharde soort met een wat losse groei en sterk overhangende halmen heeft een aantal jaren geleden gebloeid, maar heeft zich inmiddels volledig hersteld.
5 l. € 25,-

   
Phyllostachys glauca

Phyllostachys glauca

De jonge halmen van deze soort krijgen een wat blauwige kleur door de witte berijping. Zeer geschikt voor een haag. Wordt zo'n 6 meter hoog. Goed winterhard.
5 l. € 29,-

   
Phyllostachys glauca Yunzhu

Phyllostachys glauca "Yunzhu"

Deze soort is tamelijk woekerend, maakt mooie blauwgroene halmen met donkerrode schutbladeren. De halmen missen de berijping van de gewone Ph. glauca en vertonen bruinzwarte vlekken. Goed winterhard tot -20 grC. en tot 5 meter hoog.
5 l. € 24,-

   
Phyllostachys heteroclada Straightstem

Phyllostachys heteroclada "Straightstem"

Zoals de naam al aanduidt, een opgaande soort met dicht bebladerde halmen. In onze tuin perfect groenblijvend op een koude winderige standplaats. Goed winterhard tot -20 grC. en tot 6 meter hoog. Maakt uitlopers.
5 l. € 24,-

   
Phyllostachys humilis

Phyllostachys humilis

Dit is een relatief laag blijvende Phyllostachyssoort, die uiterst winterhard is en ook in strenge winters perfect groen blijft. Zeer geschikt als haag/windkering of bosje. De aanvankelijk donkergroene scheuten groeien uit tot een hoogte van maximaal 3,5 meter. Zeer winterhard tot zo'n -22 grC. Grote uitbreidingsdrang.
5 l. € 20,-

   
Phyllostachys incarnata

Phyllostachys incarnata

Deze relatief kleine Phyllostachys wordt 3 tot 6 meter hoog. Kenmerkend zijn de rode schutbladeren. Goed winterhard en matig woekerend.
5 l. € 25,-

   
Phyllostachys iridescens

Phyllostachys iridescens

Dit is een decoratieve, krachtig groeiende Phyllostachyssoort, die 't ook goed doet op een droge standplaats. Kan tot 8 meter (of meer) hoog worden, met stammen tot 4 cm. dik. De schutbladeren langs de stam zijn helderrood van kleur. Op oudere stammen ontstaan geelgroenige lengtestrepen. Deze soort is zeer winterhard en heel mooi als solitair.
7,5 l. 25,-

   

Phyllostachys kwangsiensis

Phyllostachys kwangsiensis

Phyllostachys kwangsiensis

Een aantal jaren geleden de verrassing van onze tuin! Phyllostachys kwangsiensis is afkomstig uit de Chinese provincies Guangxi en (zuid) Hunan, waar hij groeit tezamen met Pinus massoniana, Cunninghamia lanceolata en andere groenblijvende "hardwoods". Het is de belangrijkste bamboe voor de houtproductie, recentelijk ontdekt in China. De stammen zijn hard, flexibel, fijn van draad en hebben relatief uniforme internoden.
Ze worden op grote schaal gebruikt bij constructiewerk, in de meubelmakerij, voor vlechtwerk, schuttingen en andere bamboe producten. In onze tuin staat de Ph. kwangsiensis op een droge zandheuvel, waar hij aanvankelijk alle andere, oudere bamboes voorbijstreefde in zowel hoogte als stamdikte. Inmiddels is het niet meer de enige 'powerplant', maar nog steeds wel n met een bijna ongeëvenaarde groeikracht. Uit imposante, gevlekte voorjaarsscheuten groeien stevige stammen, die omgeven zijn door een fluweelzachte beharing. De plant lijkt enigszins op de (hier) nauwelijks winterharde Ph. pubescens, maar heeft er verder niets mee uit te staan. Deze zich snel uitbreidende windbreker is perfect winterhard en -groen. Ph. kwangsiensis wordt in China 8 tot 16 meter hoog met een stamdikte van 4 tot 10 cm! In ons klimaat ws. niet haalbaar, maar het is zeker geen plant voor een kleine tuin!
wegens bloei uit het assortiment gehaald!

   
Phyllostachys nigra

Phyllostachys nigra

Fraaie opgaande zwarte lakbamboe. De stammen zijn aanvankelijk groen, maar verkleuren naar pikzwart naarmate ze ouder worden. Uitermate decoratief, vooral in combinatie met geelstammige soorten. De enigszins doorhangende halmen met klein blad kunnen 5 meter of hoger worden bij gunstige omstandigheden. Prima winterhard tot -21 grC. Bij enige beschutting blijven de planten 't mooist. Matige uitbreidingsdrang.
3 l. 13,50
5 l. € 25,-
7,5 l. € 37,50
Ook in grote maten leverbaar

   
Phyllostachys nigra Boryana

Phyllostachys nigra "Boryana"

Deze nigra wordt niet zwart, maar maakt dikke, groene halmen met bruine vlekken.
Is hoog opgaand: in ons klimaat tot 9 meter hoog ! Vormt een dicht bosje met overhangende halmen en heeft vrij klein blad. Heeft een sterkere uitbreidingsdrang dan de "gewone" nigra. Prima winterhard tot -22 grC.
5 l. € 20,-
15 l. € 38,50

   
Phyllostachys nigra Henonis

Phyllostachys nigra "Henonis"

Deze sterke hoge groene vorm is van de nigra's de best groenblijvende soort in strenge winters. Zeer geschikt als solitair, ook op droge grond. Heeft een beperkte uitbreidingsdrang.
Is zeer winterhard (-23 grC.) en kan tot 10 meter hoog worden!
5 l. € 32,50

   
Phyllostachys nigra Megurochiku

Phyllostachys nigra "Megurochiku"

Deze nigra is nog relatief onbekend. Hij heeft een groenbruine stam met een zwarte sulcus. Is net als de "Henonis" een waardevolle opgaande solitair, maar groeit langzamer. Wordt tot 6 meter hoog en is goed winterhard. (-20 grC.).
Een plant voor liefhebbers.
5 l. € 34,-

   
phyllostachys nigra punctata

Phyllostachys nigra 'Punctata'

 De aanvankelijk nog groene halmen van deze nigra gaan geleidelijk steeds meer donkere spikkels vertonen totdat ze uiteindelijk geheel zwart zijn. Zeer decoratieve soort, die met een wat krachtigere groei wat hoger wordt dan de 'gewone' nigra, maar er verder weinig van verschilt. Om mooie zwarte halmen te krijgen moet de plant wel goed de winter doorkomen. Een beschutte standplaats in de zon is daarom aan te bevelen. Ook geschikt voor in een kuip. Matige woekeraar, 4 tot 6 meter hoog. Winterhardheid: -16 tot -20 grC

5l. € 37,50

   
Phyllostachys nuda

Phyllostachys nuda

Een plant die de meest extreme kou probleemloos doorstaat en vrijwel net zo groen blijft als in de zomer. Opgaande donker grijsgroene halmen met witte ringen de knopen en soms een zigzag groei. Door zijn uitbreidingsdrang vormt hij snel een bosje en is daardoor zeer geschikt als windkering. Verdraagt droogte en produceert goed eetbare scheuten.
Uitermate winterhard (-25 grC.). Kan 6 meter hoog worden.
3 l. € 11,50
5 l. € 20,-

   
Phyllostachys nuda Localis

Phyllostachys nuda "Localis"

Idem, maar dan met bruinrode vlekken, vooral bij de knopen.
5 l. € 25,-

   
Phyllostachys parvifolia

Phyllostachys parvifolia

Fantastisch mooie plant, die al op jonge leeftijd snel dikke, hoge halmen maakt, maar tevens heel gracieus is met zijn opvallend kleine blaadjes. Hij produceert prachtige rode, eetbare scheuten. De winterhardheid is uitstekend. Kan naar verwachting wel zo'n 10 meter hoog worden. Wil wel graag aan de wandel, dus niet zo geschikt voor een kleine tuin. Bij ons in de tuin een van de bamboes met de dikste stammen. Eén van onze favorieten.
10 l. € 45,-
ook (zeer) grote maten leverbaar

   
Phyllostachys propinqua

Phyllostachys propinqua

Zeer goed groenblijvende bamboe, die sterke groene stammen maakt, die na een paar jaar naar oranje verkleuren. Vormt, matig woekerend, geleidelijk een open bosje.
Een hele goede soort die in ons klimaat 5-8 meter hoog wordt en uitstekend winterhard is(-22 grC.).
5 l. € 22,50

   
Phyllostachys rubromarginata

Phyllostachys rubromarginata

Prachtige plant, die grote stevige sterke stammen (stokken) produceert, met bruingevlekt roodomrand schutblad.
Woekert flink, heeft geen problemen met droge wind, groeit hoog opgaand tot 8 meter en is goed groenblijvend en perfect winterhard. (-22 grC.)
5l € 22,50
7,5 l. € 27,50

   
Phyllostachys violascens

Phyllostachys violascens

Deze bamboe is een flinke woekeraar. Maakt dikke halmen, met gele en paarsviolette lengtestrepen over de gehele lengte. De nieuwe scheuten lopen vroeg uit, dus oppassen met late nachtvorst. Hij wordt 4-8 meter hoog en is goed winterhard.
(-20 grC.)
5 l. € 20,-

   
Phyllostachys viridi-glaucescen

Phyllostachys viridi-glaucescens

Heel mooie sterke soort met vrij groot aan de onderkant blauwig blad, die vooral in warme zomers dikke stammen maakt. Zeer sterke hoge, wat doorhangende bamboe, met een goed herstellingsvermogen na extreme kou, die een hoogte kan bereiken van 6-8 meter en prima winterhard is tot - 22 grC.
5 l. € 20,-

   
Phyllostachys vivax

Phyllostachys vivax 'McClure'

Met zijn dikke stammen en een hoogte van 8 tot 12 behoort de 'vivax' tot de reuzenbamboes. Vrij groot, enigszins afhangend blad. Mooie plant met een krachtige uitstraling. Goed winterhard.
Zeer geschikt voor de grotere tuin.
5 l. € 30,-

   
Phyllostachys vivax Aureocaulis

Phyllostachys vivax "Aureocaulis"

Deze soort is zonder meer de "koning" onder de winterharde bamboes.
Nadat het schutblad van de nieuwe scheuten is afgevallen verschijnen oogverblindend mooie gele stammen met een rozeachtige waas, met daarop prachtig afgetekende helder groene lengtestrepen. Een juweel! Behoort tot de bamboes met de, in ons klimaat, dikste stammen.
De winterhardheid is uitstekend (-20*C) Hoogte: tot ruim 10 meter!
3l. € 10,-
5l. 24,50
10l. € 34,50
20l. € 54,50

   
Phyllostachys vivax Huanwenzhu

Phyllostachys vivax "Huanwenzhu"

Nog een vivax, even mooi en met dezelfde eigenschappen als bovenstaande soort. Is hier ook uit ontstaan als mutatie. Heeft echter de tegenovergestelde kleurstelling nl. groene halm met geel in de sulcus.(platte kant) Deze prachtige, stabiele variëteit
produceert bij een goede verzorging ook bijzonder dikke stammen.
3 l. € 13,50
7,5 l. € 24,50
15l. € 39,50
20l. € 54,50

   
Pleioblastus chino

Pleioblastus chino

Japanse bamboe die sterk woekert en maximaal 2 meter hoog wordt. Intens groen blad. Is qua standplaats niet kieskeurig en is winterhard tot -20 grC.
3 l. € 12,-

   
 

Pleioblastus chino "Variegata" ("Elegantissimus")

Blijft wat kleiner dan de gewone "chino". Heeft lang smal blad met fijne witte strepen.
Deze soort woekert niet en is geschikt voor een standplaats in de schaduw. Wordt 1-2 meter hoog en is goed winterhard tot -18 grC.
2 l. € 5,-

   
Pleioblastus chino Hisauchi

Pleioblastus chino "Hisauchi"

Prachtige sierlijke variëteit, die 3-5 meter hoog kan worden. Is goed winterhard.
3 l. € 20,-

   
Pleioblastus hindsii

Pleioblastus hindsii

Lijkt sterk op de chino "Hisauchi". Heeft lang, smal sierlijk blad, dat laat uitloopt. Opvallend schutblad. Vormt een bossige struik met takken die wat afhangen door 't gewicht van het blad. Woekert niet bijzonder. Kan tot 4 meter hoog worden en is mooi als solitair plant op een beschutte plek.
Winterhard tot -18 grC.
3 l. € 12,-

   
Pleioblastus sh Tsuboi

Pleioblastus sh. 'Tsuboi'


2 l. € 5,50

   
 

Pleioblastus pumilis

Sierlijke dwergbamboe die tot 60 cm hoog wordt. Woekert matig en is goed winterhard.
3 l. € 12,-

   
Pleioblastus linearis

Pleioblastus linearis

Nog weinig voorkomende dwergbamboe. Opvallend en
decoratief door z'n lange, smalle heldergroene blad. Als jonge plant vorstgevoelig, maar door z'n afwijkende habitus toch de moeite waard. In strenge winters eventueel wat afdekken. Een beschutte plaats is aan te bevelen.
Wordt uiteindelijk ruim 2 meter hoog en is winterhard tot zo'n -15 grC.
3 l. € 15,-

   
Pleioblastus pygmeus

Pleioblastus pygmeus

Dit is wel de allerkleinste bamboe. Wordt niet hoger dan 30 cm! Goed te gebruiken als bodembedekker. Goed winterhard.
3 l. € 5,-

   
Pleioblastus fortunei Variegata

Pleioblastus fortunei "Variegata"

Woekeraar, dus prima bodembedekker om donkere plekken uit te lichten door z'n bontgestreepte blad. Indien bovengronds afgestorven na strenge vorst tot op de bodem terug knippen. Komt daarna weer prima terug! Wordt maximaal 1 meter hoog.
2,5 l. € 5,-

   
Pleioblastus viridistriatus Auricoma

Pleioblastus viridistriatus " Auricoma"

Prima bodembedekker. Heeft opvallend fris geelgroen gestreept blad, dus ook zeer geschikt om wat lichte kleuraccenten aan te brengen. Ook deze soort kan door terugknippen (afmaaien) na een vorstperiode gestimuleerd worden weer extra krachtig en fris terug te komen. Woekert wel enigszins, maar geeft een prachtig oplichtend effect onder hogere plantensoorten of bomen. Wordt zo'n 80 cm hoog en is prima winterhard.(ondergronds)
2 l. € 5,50

   
Pseudosasa japonica

Pseudosasa japonica

Dit is een algemeen bekende, maar daarom niet minder gewaardeerde, grootbladige Japanse bamboesoort. Groeit goed in vrijwel alle grondsoorten. Heeft vrij dunne stengels die zo'n 4 meter hoog kunnen worden. Prima in de zon en halfschaduw. Is zeer winterhard (-21 grC.) maar kan in strenge winters bovengronds invriezen. Woekert matig. Mooie, klassieke bamboe, te gebruiken als solitair of haag.
3 l. 11,50
5 l. € 20,-
ook grote maten leverbaar

   
Pseudosasa japonica Tsutsumiana

Pseudosasa japonica "Tsutsumiana"

Idem als de gewone Pseudosasa japonica, maar blijft iets lager en krijgt aparte verdikte internoden (tussenstukken tussen de knopen) die zeer decoratief zijn. Voldoet ook prima als kuipplant.
5 l. 16,50

   
Pseudosasa viridula

Pseudosasa viridula

Nog zelden voorkomende nieuwe introductie.
Lijkt wel op de algemeen bekende Pseudosasa japonica, maar blijft wat beter wintergroen in strenge winters.
5 l. € 25,-

   
Sasa kagamiana

Sasa kagamiana

Deze laagblijvende (tot max. 2 meter) bamboe heeft prachtig groot palmachtig blad en heeft een sterke uitbreidingsdrang. Is uitstekend winterhard.
is in 2002 in bloei geraakt

   
Sasa kurilensis

Sasa kurilensis

De bamboe met de meest noordelijke herkomst, nl. zoals de naam al aangeeft : de Kurilleneilanden, ten noorden van Japan. Het blad is vrij groot (wat kleiner dan Sasa palmata) maar opvallend breed en glanzend. Is zeer winterhard, wordt zo'n 1,5 meter hoog en maakt snel veel uitlopers.
2 l. € 10,-

   
Sasa palmata Nebulosa

Sasa palmata "Nebulosa"

Opvallende bamboe door z'n grote, brede, palmachtige bladeren.
Zeer fraai langs de waterkant. Maakt flink uitlopers en groeit op tot 2,5 meter.
't Grote blad kan er na de winter wat gehavend uitzien, maar komt altijd weer frisgroen terug in het voorjaar. Is uitstekend winterhard tot - 20 grC.
3 l. € 12,-
7,5 l. € 17,50

   
sasa tesselata

Sasa tesselata ( syn.Indocalamus tesselatus)

De bamboe met het allergrootste blad. (tot 50 cm!)
Fraai langs natuurlijke waterpartijen, waar hij met zijn rhizomen ook de oevers versterkt. Is goed winterhard tot - 21 grC. Kan ruim een meter hoog worden, maar blijft meestal lager.
2 l. 7,50

   
Sasa tsuboiana

Sasa tsuboiana

Gemakkelijke winterharde bodembedekker. Vormt een massieve pol met grote bladeren, die in de herfst donker verkleuren. Maakt uitlopers en wordt tot 2 meter hoog.
3 l. € 15,-

   
Sasa veitchii

Sasa veitchii

Vrij laag blijvende Sasa (80cm), die op alle grondsoorten groeit. De bladranden verdrogen 's winters wit, waardoor deze plant, gek genoeg, aan decoratieve waarde wint, omdat hij nu bontbladig lijkt. Goede bodembedekker en uitstekend winterhard tot minstens -20 grC.
3 l. € 15,-

   
Semiarundinaria fastuosa

Semiarundinaria fastuosa

Deze majestueuze bamboe heeft de vorm van een rechtop gaande zuil. Maakt nu en dan een lange uitloper, maar is verder geen woekeraar. De stammen verkleuren geleidelijk naar paarsrood en hebben mooi schutblad. Maakt pluimvormige "bladbollen" doordat meerdere twijgen uit een knoop ontspringen.
Stijlvolle bamboe die zeer winterhard is en tot 8 meter hoog kan worden. Vaak toegepast als 'stilistisch element' bij moderne architectuur.
3 l. € 18,50

   
Semiarundinaria fastuosa viridis

Semiarundinaria fastuosa viridis

Deze soort lijkt wat op Sem. fastuosa maar groeit nog krachtiger. De stammen blijven glanzend groen. Tot 8 meter hoog en ook zeer winterhard. (-24 grC.)
7,5 l. € 35,-

   
Semiarundinaria kagamiana

Semiarundinaria kagamiana

Bamboe met een opgaande groei, met een opvallende frisse groenproductie in het voorjaar.
't Blad is vrij klein en groeit dicht op elkaar. De halmen verkleuren na enige tijd naar bruinrood. De plant maakt uitlopers, kan zo'n 4 meter hoog worden en is goed winterhard. (-20 grC.)
7,5 l. € 22,-

   
Shibataea kumasaca

Shibataea kumasaca

Deze bamboesoort valt op door z'n afwijkende korte ronde, puntig toelopende blad, ahw. enigszins eivormig. Loopt vrij laat uit : in juni of juli. Mooi als haagje, alleenstaand of in een kuip. Blad en stengels met winterschade kunnen worden weggenomen, om vervolgens weer extra fris terug te komen. Voor zon of halfschaduw. Houdt van humeuze grond en wordt 1,5 meter hoog . Goed winterhard tot -22 grC.
    2,5 l. 7,50
5 l. 13,-

 

Yushiana maculata

Nog weinig voorkomende bamboe met sierlijke lange bladeren, die tot 4 meter hoog kan worden en goed winterhard is.
3 l. € 30,-

   

 


* 3 l. of 5 l. staat voor de potmaat: 3 of 5 liter is de inhoud van de pot.

* N.B. Niet alle bamboesoorten zijn altijd in grote(re) aantallen leverbaar. Sommige zijn door exclusiviteit (gelukkig) nog geen massaproduct. Andere zijn moeilijk vermeerderbaar, waardoor de verkrijgbaarheid beperkt of -tijdelijk- moeilijk kan zijn.
Verder is het mogelijk dat soorten bv. vanwege tegenvallende resultaten geschrapt zijn uit de lijst. Andersom kan het ook voorkomen dat nieuwe introducties zich (nog) niet op de lijst bevinden.
Informeer er vooraf naar.

* LET OP: de aangegeven winterhardheid geldt niet voor planten in pot!
Hiervoor geldt dat de kluit nooit door en door mag bevriezen. Kuipplanten zonodig dus in een koele ruimte overwinteren.

  KWEKERIJ EXOTERRA
MEULEREED 2
8421 PP OLDEBERKOOP (Frl.)
TEL. 0516 451933
E-mail: info@exoterra.nl
 
pin
  Terug naar boven