Gembers

Voor diegenen, die buiten de planten met prachtige bladvormen, zoals die van de palmen, de bananen e.d. ook eens iets bloeiends in de exotische tuin willen zijn er de gembers. Het zijn echte 'wow'- planten, vooral in bloei.

De mate van winterhardheid is wisselend, maar de ervaring leert, dat, zeker met een flinke laag wintermulch, een redelijk aantal mooie soorten ook in ons klimaat de winter goed doorkomen.
Ze houden van voedzame, vochtige grond tijdens het groeiseizoen. Een plek in de halfschaduw is voor de meeste het best, maar er zijn er ook, die liever in de volle zon of juist het liefst in de schaduw staan.
De rhizomen (ondergrondse wortelstokken) blijven 's winters na het afsterven van het blad in tact en lopen in de loop van het voorjaar weer uit. Ze kunnen net als Canna's vermeerderd worden door het delen van de rhizoomknollen en sommige ook door zaad.


Gembers

Assortimentslijst gembers:

Cautleya gracilis

Cautleya gracilis

Wat lager blijvende gembersoort. Tot 60 cm hoog. In het voorjaar komt de plant uit zijn winterslaap. Later ontstaan op de vrij dunne stelen de fraaie heldergele bloemen, die 3 tot 5 dagen bloeien. De algehele bloei kan een maand of langer duren. Deze soort wordt gevonden in het oostelijk deel van de Himalaya en groeit daar in koele bosgebieden op plaatsen met veel vochtige (blader) humus. Zelfs in de oksels van gevorkte boomtakken, waarin zich humus bevindt, wordt deze gracieuze gember aangetroffen.
Volledig winterhard.

€ 10,-

   
Cautleya lutea

Cautleya lutea

€ 10,-

   
Cautleya spicata

Cautleya spicata

Tot 60 cm hoge gembersoort, met mooi glanzend blad en vanaf augustus werkelijk prachtige bloeiaren. De rode schutbladeren contrasteren geweldig met de gele bloemen. Onmisbaar voor de exotische tuin. Halfschaduw en wat humeuze grond zijn perfect voor deze volkomen winterharde soort..

€ 9,50

   
Hedychium coccineum

Hedychium coccineum

Smalbladige gember met fraaie oranje bloemen, die tot ruim 1.5 mtr hoog kan opgroeien. De bloemen die opeenvolgend na elkaar verschijnen zijn buitengewoon 'showy' en trekken ook vlinders aan. Afkomstig uit de Himalaya. Met wat wintermulch goed winterhard.

€ 11,50,-

   
Hedychium coccineum "Tara"

Hedychium coccineum "Tara"

In een aantal opzichten is "Tara" nog weer superieur aan de gewone coccineum. Hij wordt nog wat hoger, heeft grote spectaculaire fel oranje, geurige bloemaren, die wat vroeger bloeien en hij is ook nog wat meer winterhard. Ook afkomstig van het Himalayagebied in Noord-India,

7,50

   
Hedychium coccineum var. auranthiacum "Flaming Torch"

Hedychium coccineum auranthiacum "Flaming Torch"

Zeer bijzondere, tot 2 meter opgroeiende gemberplant, met als hoogtepunt de bloei in september: als een serie roze-bloeiende fakkels verheffen de bloeihalmen zich boven de rest van de tuin, waarna na een paar weken rust de tweede bloei begint. Letterlijk een van de hoogtepunten in de tuin! Bij de "Flaming Torch"- vorm zijn de bloemen in de bloeiwijze groter, dan bij de 'gewone' coccineum. Deze uit Azië afkomstige gember groeit het best in de zon tot halfschaduw. Komt bij ons in de tuin, met wat mulch, steeds goed door de winter.

€ 12,50

   
Hedychium densiflorum

Hedychium densiflorum

Dit is werkelijk één van de mooiste siergembers, wanneer hij gaat bloeien. Groeit vlot tot zo'n 1,5m hoogte, waarna laat in de zomer tot 20cm lange, geurige, goudgele bloemen ontstaan. De 'densiflorums' zijn herkenbaar aan de compacte bloemvorm. ('Dense' = dicht opeen, vandaar de naamgeving...)

€ 11,50

   
Hedychium Densiflorum ´Assam Orange`

Hedychium densiflorum 'Assam Orange'

Deze 'densiflorum'-gember heeft opvallende, diep oranje bloeiwijzen, die nog weer wat compacter zijn dan bovenstaande soort. Mooi contrasterend tegen een donkere achtergrond.

7,50

   
 

Hedychium densiflorum 'Stephen'

Nog een heel mooie densiflorumvariëteit.
 Bij deze vorm zijn de bloemen  wat groter en losser dan die van de 'Assam Orange'. De kleur is wat meer bleek oranje, maar de diep oranje meeldraden steken daar juist weer prachtig bij af.
€ 7,50

   
 

Hedychium 'Dixter' (syn. 'Devon Cream')

Wat lager blijvende kruising van H. gardnerianum en H.coronarium  met lossige, meer open bloeiende gele bloemen, heerlijk geurend.
Deze soort heeft zijn 'roots' in de Himalaya en houdt er niet van voortdurend in de brandende zon te staan.
Halfschaduw is de beste staanplaats. Tot 1 meter hoog.
€ 7,50 / € 17,50

   
Hedychium "Elizabeth"

Hedychium "Elizabeth"

Dit is de meest indrukwekkende gember van dit moment, zowel in hoogte als qua bloem. De bloei begint laat in juli met meer dan 2.5 meter lange stelen met daarop talloze oranje/rode bloemen. Een heerlijke kamperfoelie-achtige geur omgeeft de plant tegen de avond. Ook deze kruising is winterhard.
Op aanvraag

   
Hedychium ellipticum

Hedychium ellipticum.

Opvallend is de schitterende bloeivorm van deze soort, die afwijkt van de meeste andere gembers.
Iedere bloem is een kunststukje in de vorm van een prachtig boeketje witte bloemblaadjes met daarboven uitstekend de geeloranje meeldraden.
Deze soort kan wel 2 meter hoog worden en heeft ook graag wat schaduw
€ 11,50

   
 

Hedychium gardnerianum

De 'Kahili gember', zoals hij ook wel wordt genoemd, groeit op tot zo'n 1,5 meter met stevige stammen met grote leerachtige, grijsgroene bladeren.
De bloei is fantastisch met grote citroengele bloemen met helderrode meeldraden. De bloemen kunnen tot wel 35 cm groot worden en zijn heerlijk geurig.
€ 11,50

   
Hedychium gardnerianum "Compactum"

Hedychium gardnerianum "Compactum"

Deze eveneens winterharde uit Nepal afkomstige gembersoort blijft wat kleiner (ruim een meter), maar heeft eveneens fantastisch mooie geurige, gele bloeiwijzen. De opvallende uit de bloem stekende oranje/rode stempels contrasteren prachtig.
 

   
 

Hedychium greenei

Een zich gemakkelijk uitbreidende gembersoort, die weliswaar niet geurend is, maar voor de verandering wel heel fraaie rode vlinderbloemen heeft, die ontstaan aan cilindervormige bloeiwijzen. Deze uit Bhutan afkomstige siergember kan tot 2 meterhoog worden.
7,50

   
 

Hedychium hybr."Mutant"

Kruising met afwijkende ijle witte bloemen, die prettig  geurend zijn op een wat kleiner blijvende plant.(tot 120 cm hoog) Houdt van halfschaduw.
 

   
 

Roscoea beesiana

Gember-orchidee
€ 4,50

   
Roscoea purpurea

Roscoea purpurea

Gember-orchidee, paarse bloem
€ 7,50

   
Zingiber mioga Dancing Crane

Zingiber mioga "Dancing Crane"

Dit is een eetbare bosgemberplant uit Japan. De tot 60 cm hoge plant heeft prachtig oplichtend blad door de witte schakeringen in het groen. Het is een makkelijke plant, die zich vrij snel uitbreidt. Van de nazomer tot en met de herfst schieten vanuit de basis van de plant kleine lichtgele orchidee-achtige bloemen naar boven. Hopelijk vindt u nog iets minder aantrekkelijks te eten in de tuin......
€ 10,00

   
Zingiber zerumbet

Zingiber zerumbet

   
Zingiber zerumbet 'Darcyi'

Zingiber zerumbet 'Darcyi'

 
KWEKERIJ EXOTERRA
MEULEREED 2
8421 PP OLDEBERKOOP (Frl.)
TEL. 0516 451933
E-mail: info@exoterra.nl

pinpaypal
Terug naar boven