Exoterra's nieuwspagina

  Vanaf 1 april 2017 op afspraak geopend.
Voor afspraak bel 0516-451933
________________________________________

 

4 april 2015..Siergembers...diverse winterharde soorten weer volop op voorraad!

_______________________________________

31 Maart  2015

En wéér was het raak hier..De laatste dag van maart heeft de storm hier opnieuw huisgehouden. Grote bomen die al meer dag 30 jaar stand hielden waren deze keer niet opgewassen tegen de felle uithalen van een storm die op zich leek mee te vallen. Extra onplezierig was dat één grote spar bezweek en daarbij meende steun te kunnen vinden op de tunnelkas. De laatste staat weliswaar nog overeind, maar leeft een flinke kneuzing opgelopen..Een giga-grote leylandi conifeer richtte zich op de veranda voor de kas en had meer'succes'..De veranda zo goed als volledig verpletterd, inclusief bamboeschuttingen en een paar alu kweektafels. Het zal enige tijd kosten voordat de ontstane ravage geheel is weggewerkt, maar de kwekerij/tuin is inmiddels weer geopend. Zoals bekend op de zaterdagen en door de week op afspraak. Graag tot ziens weer!
------------------------------------------------------------

Maart 2014 ......Wij zijn weer open!..Na een paar winters waar we het qua kou flink te verduren kregen, was het nu  meer een mediterrane winter, curieus genoeg  volledig zonder sneeuw en ijs deze keer... De extremen lagen deze keer in een paar zware stormen, die ons afgelopen november, en daarna nog eens begin december, flink wat schade toebrachten. Een flink aantal grote bomen is daarbij tegen de vlakte gegaan.  Na vele weken zaag-en opruimwerk is het nu zover dat we ons weer wat op de planten kunnen richten. We zijn weliswaar nog niet helemaal op orde, maar vanaf  8 maart zijn we weer geopend, op alle zaterdagen en verder zoals gebruikelijk andere dagen op afspraak.. Graag tot ziens!
_______________________

Mei 2013   Denkt u meer tijd nodig te hebben voor een goed advies,  't bespreken van een tuinplan etc. dan is het handig om een (vrijblijvende) afspraak te maken. Dat kan in principe alle dagen van de week , maar dan wel graag even een telefoontje vooraf..

Komt u van ver, dan is het verstandig tevoren te informeren naar de
beschikbaarheid van planten.

____________________________________


 
3 maart 2012 Binnengekomen:
*Siergembers: Hedychiumsoorten:Tara, Assam Orange,Stephen, Dixter, gardnerianum, spicatum en shamhiri
Alle soorten €7,50


Tuinbananen:
*Musa  basjoo in diverse maten €6,50/€19,50/€29,50
*Musa sikkimensis: €9,50 en €22,50
*Musa velutina: €6,50

________________________________

SCHADE DOOR WINTERKOU.. februari 2012
Na een uiterzonderlijk zachte januarimaand, werden we begin februari toch nog verrast door een pittige koudegolf.  Op 4 februari gaf de thermometer ter plaatste ruim -20*C aan. De gevoelstemperatuur lag op dat moment om en nabij de -28*C...!
Voor veel planten zijn de extreme temperatuursverschillen binnen een relatief kort tijdsbestek funest.
Er is dit jaar dan ook dermate veel schade in de tuin, dat het weer enige tijd zal kosten voor het vertrouwde beeld van de 'groene jungle' weer geheel terug is...
Voordeel is echter nu echter wel dat duidelijk te zien is welke soorten de echte 'die-hards'zijn..
Wat de bamboes betreft, vooral een aantal nieuwe Fargesiasoorten hebben geen krimp gegeven en staan er nog bij alsof we nog geen nachtvorstje gehad hebben...
Van een aantal andere soorten zal na de bladval moeten blijken in hoeverre zij zullen herstellen op korte termijn. Sommige soorten zullen vrij gemakkelijk weer uitlopen wanneer de zijtakjes niet geheel zijn ingevroren. Ander echter zullen zich wellicht moeten herstellen door het produceren van nieuwe scheuten, waarbij het oude hout dan zal moeten worden weggesnoeid..
Werk aan de winkel dus de komende tijd, maar voor lichaam en geest is er eigenlijk niets gezonder dan weer eens goed aan de gang te gaan in de tuin....
Op naar het voorjaar!

___________________________________________________________


  
juli 2011 binnengekomen:

*diverse soorten winterharde cactussen
*Agave parryi, Agave havardiana
*Yucca rostrata in 2 maten
*Yucca rigida en Yucca glauca
*Rhapidophyllum hystrix in 2 maten
Informeer naar de grootte en de beschikbaarheid.


22 Juni 2011

We hadden ze  liever wat eerder in het seizoen geintroduceerd, maar nu zijn ze er dan: Eucalyptus gunnii 'Azura'-boompjes !!
Er is op sommige plaatsen afgelopen winter toch vrij veel schade geweest in de eucalyptusbomen, ook in de tot nu toe meest winterharde soorten.
Gaat de 'Azura' de tot nu toe hardste soorten als E. debeuzevillei en E. niphophila overtreffen?
Hij zal zich moeten bewijzen de komende winters, maar de eerste ervaringen zijn veelbelovend!
De 'Azura' is afkomstig uit midden-Frankrijk, waar hij is geselecteerd uit een groot aantal zaailingen. Opvallend was zijn extreme winterhardheid t.o.v. de andere gunnii's.
De naam 'Azura' spreekt voor zich, het intens grijs-blauwe blad is werkelijk fantastisch mooi. De bloei met talloze witte bloemetjes geven de boom nog een extra sierwaarde.
Eucalyptus gunnii 'Azura' is een snelle groeier, maar blijft toch wat compacter dan de gewone gunnii en is ook zeer goed te snoeien. Hij is daarom ook voor kleinere tuinen zeer geschikt. Wel graag planten op een plaats waar de wind, vooral die uit het Noordoosten, niet teveel vat op heeft.

Verkrijgbaar in 2 maten: 40-60cm hoog en 100-120 cm hoog, prijs €12,50 en €17,50
------------------------------------------------------------------------------------------

We hebben weer een grote hoeveelheid tuinbananen (Musa Basjoo 'Sakhalin' en Musa sikkimensis) binnen.
 
---april 2011 binnengekomen:
 
*Sciadopytis verticillata
*Magnolia macrophylla
*Magnolia hypoleuca
*Poncirus trifoliata 'Flying Dragon'
 
*Uit Zuid-Frankrijk zijn aangekomen: de meest vorstbestendige Oleandersoorten: Nerium ol. 'Villa Romaine' en - 'Cavalaire'.
Jonge vertakte planten. €12,50
 
 
 
Olea europea 'Moufla' ....'' de meest winterharde olijfboom ter wereld!''
Nakomelingen van moederbomen die groeien op het plateau de Larzac in Zuid-Frankrijk.
Deze overleefden de beruchte rampwinter van 1956, waarbij miljoenen olijfbomen het loodje legden....
Ondanks hun herkomst kunnen ook deze nog jonge olijfboompjes kwetsbaar zijn tegen aanhoudende (strenge) vorst. Zonodig de eerste jaren een extra winterjasje van bijv. vliesdoek of iets dergelijks  kan schade of erger voorkomen.
Na de afgelopen winter is er in ons land sowieso geen fris uitziende olijfboom te meer te vinden, tenzij als kuipplant, ondanks hun zgn. winterhardheid..Laten we daarom maar eens meer gaan inzetten op de Olea 'Moufla', (ook 'Mouflal' genoemd)
De boompjes zijn kleiner dan die van vorig jaar, 40-60 cm in 3 liter pot, maar ook goedkoper..
€29,50 i.p.v. €37,50
     
 


*Tevens jonge olijfboompjes Olea europea 'Pyramidalis'

* Veel bamboesoorten, waaronder niet woekerende Fargesia-soorten, zeer geschikt voor een haag; bv. Fargesia sp. 'Jiu': zeer volle planten in 30 liter potten.

* Een beperkt aantal Musa sikkimensis (winterharde tuinbanaan) met een stam van 200 cm!

* Hedychium Shamshiri. (siergember)
* Hedychium coronarium, H. greenei, H. gardnerianum etc. (siergember)
* Musa basjoo 'Sakhalin', ook in grote maten. (meest winterharde tuinbanaan)
 

* Een mooie collectie winterharde Camellia's, vol in knop.

Musa basjoo 'Sakhalin' van € 5,- tot € 49,50

Punica granatum 'Nana'-----Nandina domestica----Chamaerops hum. 'Vulcano'
Choisya ternata 'Aztec Pearl' 80 cm hoog € 37,50

 

Ook zo'n tuinier, die eens wat originelers zoekt dan de bolacacia of de dakplataan? Plant dan eens een Eucalyptus! Bijna alle vormen zijn snelle groeiers en van grote schoonheid, ook in de winter.
Eucalyptussen houden er niet van lang in een pot te staan en moeten als kleine,
jonge boompjes geplant worden.
Meer dan 20 soorten, nu bij ons leverbaar!

 

Olijfboom in de tuin?

Dé trend van de laatste jaren is ongetwijfeld het planten van een liefst eeuwenoude, maar kostbare olijfboom in particuliere tuinen of als statussymbool bij bedrijfsgebouwen..
Helaas worden ze de laatste tijd te vaak letterlijk uit hun natuurlijke omgeving weggesloopt om puur commerciële redenen. Eeuwenoud Spaans erfgoed verdwijnt regelmatig richting Noord-Europa, waar de winters, althans zo lijkt het, niet meer zijn zoals ze vroeger waren. Bijna alle handelaren beweren, dat hun olijfbomen 'winterhard' zijn, 'want in hun oorspronkelijke omgeving in bv. Spanje hebben ze ook wel eens  -10 doorstaan'. Dit kan een volwassen boom, afhankelijk van het ras, inderdaad een keer overleven, maar vergeet niet: bij langer durende vorstperiodes van -7 en kouder zal iedere olijfboom schade oplopen of zelfs doodvriezen!!
Het alleen maar afdekken van de voet, wat door sommigen wordt geadviseerd is dan beslist onvoldoende!
De vaak eeuwenoude stam zal bevriezen en alleen nog aan de voet uitlopers maken, die er weer vele jaren over zullen doen om weer een beetje boom te worden.
Bij een echt ouderwetse Hollandse winter is het zaak om een olijf als 'ie mobiel is naar binnen te halen of anders tijdelijk geheel in te pakken met noppenfolie en daarbinnen desnoods verwarmingskabels aan te brengen.

Voor diegenen, voor wie dit allemaal toch een beetje teveel 'gedoe' is, maar toch iets willen proberen met olijven, een olijfgaardje willen aanleggen voor de vruchten, voor de olie of gewoon voor de sier, is er voor ons klimaat eigenlijk maar één alternatief:
Olea europaea  'MOUFLA' (syn. Mouflal)

Dit olijvenras is afkomstig uit het Franse departement Hérault en is het enige ras, waarvan de bomen op oudere leeftijd meer dan 20 graden vorst kunnen weerstaan!
Deze soort groeit ook nog goed bij minder zonnige zomers en kan ook beter tegen vocht dan alle andere rassen.
Wij bieden als eerste jonge boompjes van dit ras te koop aan.

*****  Olea europea 'Mouflal'... s'Werelds meest winterharde olijf ! €29,50 *****

olea europea mouflal   olea europea mouflal

 

*Trachycarpus wagnerianus, stam 30-40 cm,
*Trachycarpus nanus
*Trachycarpus fortunei, veel maten leverbaar
*Nannorhops ritchiana
*Sabal minor, 50-60 cm
*Trachycarpus manipur
*Jubaea chilensis

uit India:

*Hedychium ellipticum €11,50
*Hedychium coccineum €11,50
*Hedychium flavescens €11,50
*Hedychium greenii €12,50
*Hedychium gardnerianum €11,50
*Hedychium 'Gold Spot' €13,50
*Cautleya gracilis €10,00
*Roscoea purpurea €7,50
*Amomum dealbatum €11,50 (nieuw)

Verder, ook uit India:

*Amorphophallus bulbifer, €12,50
*Crinum amoenum €8,50(nieuw)
*Musa zebrina €17,50(nieuw)
*Musa Chini Champa €20,00
*Musa sikkimensis €17,50
*Crinum powelii Alba €9,50(nieuw)
*Sauromatum venosum €12,50
*Remusatia hookerii €11,50
*Remusatia vivipara €10,00
*Remusatia pumila €10,00
*Colocasia ecotype 1 en 2 €12,50

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tetrapanax pap. 'Steroidal Giant', beperkt leverbaar!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Magnolia grandiflora 'Victoria' : 's winters groenblijvende Magnolia, in diverse maten.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zaailingen van Trachycarpus fortunei te koop. Nederlandse herkomst. Uitverkocht

10 stuks voor €2,50
100 st. voor €20,-
500 st. voor €80,-
1000 st. voor €150,-.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* grote partij bamboe, Fargesia-soorten. Zeer geschikt voor een - altijd groene- haag!

Musella lasiocarpa

 

 

Musella lasiocarpa ----- Mooie, volle planten, € 30,00

 

 

 

Musa sikkimensis

 

 

Musa sikkimensis, € 17,50

 

 

 

 

HedychiumsHedychiums (gembers):

'Assam Orange'

'Dixter'

'Stephen'

'Tara'

7,5 liter pot € 26,50

Ficus carica Brown Turkey

 

 

Ficus carica , 'Brown Turkey' (vijg)---div. maten vanaf € 9,50

 

 

 

_____________________________________________________________________________

Bamboe in bloei!

Steeds weer blijkt op veel plaatsen in het land nog de niet woekerende Fargesia nitida (en z'n variëteiten) verkocht te worden.
Deze soort bloeit op dit moment overal of gaat dit binnenkort doen.
Alle planten sterven meteen hierna af.
Koop dus géén nitida-soorten, tenzij u er zeker van bent, dat het om 'nieuwe generatie' planten gaat!
_____________________________________________________________________________

In de spotlight:

Trachycarpus wagnerianus

Nieuwe BEAUTY onder de palmen.
Nu leverbaar in div. maten.

______________________________________________________
Een palm kopen? Waar moet ik op letten? Lees verder...
______________________________________________________

Winterschade in de exoten. Lees verder...
_____________________________________________________________________________KWEKERIJ EXOTERRA
MEULEREED 2
8421 PP OLDEBERKOOP (Frl.)
TEL. 0516 451933
E-mail: info@exoterra.nl

Pin
 
Terug naar boven