Overige exotenOnderstaande plantenlijst bevat de overige planten, die allemaal passen in de exotische tuin.
Of het nu gaat om een echte 'wilde' jungle-tuin of dat u meer liefhebber bent van een wat meer gecultiveerde mediterrane tuin, de uitdaging blijft hetzelfde, nl. het tot stand brengen van een echt exotische sfeer. U moet wel durven afwijken van  de gebaande wegen en ook durven experimenteren.
De beloning zal uiteindelijk een enorme voldoening zijn en u zult zich afvragen, waarom u niet eerder als tuinliefhebber met deze spannende, maar toch ook weer ontspannende manier van tuinieren bent begonnen. Terugkeren doet niemand meer, het is nl. zeer verslavend!
 

 


overige exoten


Assortimentslijst overige exoten:

Ailanthus altissima

             Ailanthus altissima

De hemelboom is een snelgroeiende boom, met tot 1 meter lang blad, dat weer samengesteld is uit soms meer dan 30 kleine blaadjes. Het grootste blad produceert deze boom (net als de Paulownia) wanneer hij in het voorjaar flink wordt teruggesnoeid. Het wordt dan een haast palmachtige verschijning, die prachtig contrasteert met het hartvormige blad van de Paulownia. Het is een gemakkelijke boom, die geen problemen heeft met arme grond.

   
Albizia julibrissin "Rosea"

           Albizia julibrissin "Rosea"

Dit is een decoratieve, zeer exotisch aandoende boom, met kleine acacia-achtige blaadjes. Kan al vrij jong gaan bloeien met opvallende roze bladpluizen. Curieus is dat de blaadjes zich 's nachts dichtvouwen.Deze variëteit behoort tot de meest winterharde Albizia-soorten.Jonge boompjes kunnen soms door zware vorst iets invriezen. Oudere exemplaren zijn volkomen winterhard in onze tuin. 
                      Jonge boompjes € 9,50

   
Albizia julibrissin "Ernest Wilson"

       Albizia julibrissin "Ernest Wilson"

Idem als bovenstaande soort, maar zou nog meer vorst aankunnen. De pluizige bloemen zijn wat donkerder van kleur en verregenen wat minder snel.Prachtige exotische, kleine boom.
                             uitverkocht

   
Albizia julibrissin "Boubri"

             Albizia julibrissin "Boubri"

Nieuwe cultivar, die al op 2-jarige leeftijd kan bloeien met bijna rode bloemen. Vraagt een beschutte, zonnige standplaats.
                              150-175 cm € 26,50
                             
50-60 cm    € 12,50

   
Arbutus unedo (aardbeiboom)

           Arbutus unedo  (aardbeiboom)

De aardbeiboom  lijkt enigszins op de bekende laurier, maar is makkelijk te herkennen aan de hangende trosjes bleekroze bloemenklokjes, die later uitgroeien, (maar vaak ook gelijktijdig) tot rode aardbeiachtige vruchtjes.
Deze 'aardbeitjes' zijn weliswaar eetbaar, maar helaas nogal smaakloos vergeleken bij de echte.
Desalniettemin is deze boom een mooie bossige 'evergreen', dus een aanwinst voor de ook 's winters groene mediterrane- of jungletuin. In ons klimaat wordt hij niet hoger dan zo'n 3-5 meter,dus ook geschikt voor de kleinere tuin.
Wanneer de boom ouder wordt krijgt hij een opvallende roodbruine, vezelige bast. Komt van nature voor in het westelijk gedeelte van het Middellandse Zeegebied en ook in Ierland. Ondanks, dat hij tot de heidefamilie behoort verdraagt hij kalk, hij houdt er echter niet van verplant te worden, heeft graag een plaatsje in de zon en houdt tenslotte beslist niet van 'natte voeten'.
                                   € 15,00

   
Arundo donax

                  Arundo donax

Een reuze, enigszins op bamboe lijkende, grassoort genaamd: Spaans riet. Tegenoverstaand blauwgroen blad. Kan tot 4 meter hoog worden. Vrijwel overal te vinden in alle landen rondom de Middellandse Zee. Wordt gebruikt om instrumenten van te maken, maar ook gewoon, zoals wij in Turkije zagen, als schaduw gevende dakbedekking boven de meloenenkraampjes. Dit "riet" houdt niet van zware, natte kleigrond. Blijkt de meeste winters bij ons makkelijk aan te kunnen. Bij langdurige, strenge vorst eventueel wat afdekken.
                               10 l. € 22,50

   
Asimina triloba

                 Asimina triloba

De pawpaw is afkomstig uit het oosten van de V.S. Het is een bladverliezende struik of kleine boom met grote ovale, middelgroene bladeren, die in de loop van het voorjaar tevoorschijn komen. Vrijwel tegelijkertijd verschijnen de paarsbruine bloemen. Daarna ontwikkelen zich de vlezige, enigszins eivormige eetbare vruchten, die na een warme zomer 15 cm groot en 500 gram zwaar kunnen worden, wanneer ze in oktober afrijpen.
Er zijn overigens 2 planten nodig voor de vruchtzetting.
De smaak van de vruchten ligt ergens tussen aardbeicustard en bananen. De planten groeien goed op alle soorten grond mits er maar wat organische voedingsstoffen aanwezig zijn. Hij houdt er niet van verplant te worden, dus kies zo mogelijk in een keer een geschikte plek, d.w.z. in de zon of halfschaduw. De winterhardheid is perfect. Overigens moet deze pawpaw niet verward worden met de papaja (Carica papaja), een tropische boom die ook wel pawpaw genoemd wordt!
                             30-40 cm € 22,-

   
Canna "Musafolia"                Canna "Musafolia"

Geweldig exotisch is deze "bananencanna"! De herkomst is niet helemaal duidelijk, maar één ding is zeker: het is een spectaculaire aandachttrekker in de jungletuin. De tot zo'n 4 meter hoog uitgroeiende stelen doen sterk denken aan een bananenboom. Het groene blad heeft een purperen rand. Deze Canna bloeit zelden en als 'ie het doet zijn het bleekrode bloemetjes. Z'n imposante verschijning , als bladplant alleen al, maakt deze Canna zeer de moeite waard. Zorg voor een goed gedraineerde standplaats. Goed afdekken in de winter met een flinke laag mulch om bevriezing en wortelrot te voorkomen. Wil je geen risico, dan uitgraven voor de winter en op een droge koele plek bewaren.
                                  Op aanvraag
   
Choisya ternata 'Aztec Pearl"           Choisya ternata 'Aztec Pearl'

Een heerlijke struik, zowel in letterlijke als figuurlijke zin.
Groenblijvend, meestal tweemaal per jaar bloeiend met naar sinaasappelbloesem geurende bloempjes.(Zelfs het blad geurt heerlijk bij kneuzing of beschadiging) Is dan ook familie van de citrusvrucht. Wordt bij ons maximaal 2 tot 2,5 m hoog.
Is afkomstig  uit het zuiden van de V.S. en Mexico.
Kan soms in heel strenge winters iets invriezen, maar stelt ons eigenlijk nooit teleur. Kan ook makkelijk bijgesnoeid worden (na de bloei). Meestal ook wel verkrijgbaar is "Sundance'' of "Lich", een andere variëteit met meer goudgele blaadjes, die de tuin daardoor altijd zonnig maakt.
                         € 7,50 / € 37,50
   
Colocasia ecotype I                 Colocasia ecotype I

Deze olifantsoor komt weliswaar laat in het voorjaar tevoorschijn, maar het is wel de eerste in zijn soort, die de laatste winters bij ons in de tuin heeft overleefd. Houdt van humusrijke, vochtige grond in de zomer, maar moet 's winters om rotting te voorkomen liever niet te veel nattigheid hebben. Daarom in de herfst eventueel iets afdekken met bv. stro. Voor een supertropisch effect.Door ons geïmporteerd uit Noordoost- India
                                
   
   
Decaisnea fargesii (augurkenstruik)

         Decaisnea fargesii (augurkenstruik)

De echte augurken levert deze plant niet, maar hij heeft voldoende interessante eigenschappen, om ook in de exotische tuin aan veel mensen een 'wazzdat'? te ontlokken.
Het is door zijn 'architectuur' een opvallende verschijning, produceert daarbij ongewone bloemen en vervolgens ook nog héél curieuze vruchten...
Prachtig, tot wel een meter lang samengesteld, geveerd blad, met in het voorjaar een blauwpaarse waas.
Deze rechtopgaande struik (uit West China en de Himalaya) wordt 4-5 meter hoog, vertakt zich niet erg, maar heeft daarentegen wel relatief dikke takken.
In de zomer ontstaan geelgroene bloemtuilen tot wel bijna een halve meter lang, gevolgd door de typische metaalblauwe worstvormige vruchten, waar de plant zijn naam aan te danken heeft.
Deze augurkachtige bonen zijn zo'n 10 cm lang en zitten vol met zaden, die weer voor de vermeerdering zorg kunnen dragen.
Hij behoort bij ons in de tuin weliswaar tot de minderheidsgroep van bladverliezers, maar desalniettemin is hij één van onze favorieten!
                         130-150 cm € 22,50

   
Delosperma cooperii (ijsplant)

          Delosperma cooperii (ijsplant)

Voor een zonnige plek op goed doorlaatbare (zand)grond is deze curieuze bodem bedekkende vetplant zeer geschikt. De zachte, smalle, vlezige blaadjes glinsteren alsof ze bevroren zijn, vandaar de naam ijsplant. De plant wordt niet hoger dan zo'n 5 cm. maar kan wel uitstoelen tot 60 cm. of meer in een seizoen. De hele zomer geeft de plant talloze zijdeachtige purperen 5 cm. grote bloemen. Deze succulent combineert in een droge hoek prima met andere droogte minnende zonaanbidders als yucca's, agave's en cactussen. Hoewel afkomstig uit Zuid-Afrika, is hij behoorlijk bestand tegen vorst. Daarbij is, nogmaals gezegd, bij dit soort planten een goed doorlaatbare bodem zeer belangrijk!
                                 
Op aanvraag

   
 

          

   
Dicksonia antarctica (boomvaren)         Dicksonia antarctica (boomvaren)

De boomvarens, die doen denken aan de tijd van de Dinosauriers, zijn schitterende, maar kostbare planten, waarvan sommige het alleen in ons klimaat redden bij de juiste zorg van de liefhebber. Ze zijn vrij vorstgevoelig en zullen in de meeste gevallen 's winters op de juiste manier moeten worden ingepakt of tijdelijk naar binnen moeten worden gehaald. In droge lucht of in de zon gedijen ze niet goed. Een schaduwrijke, beschutte, vochtige standplaats zoals Dicksonia antarctica van nature gewend is in Z.O.-Australië is een absolute voorwaarde.
Tot 180 cm grote kantachtige bladeren groeien met een donzige basis vanuit een verticale, vezelige stam. De stam is vaak bekleed met talloze luchtwortels, die bestemd zijn om alle in de omgeving aanwezige vocht in zich op te nemen. In het wild kan een boomvaren meer dan 10 meter hoog worden bij een stamdikte van wel één meter. In cultuur is een hoogte van 2-3 meter al heel veel, maar desalniettemin toch al spectaculair om te zien.
Wie dus de moeite wil nemen voor de volgende voorwaarden: beschermen bij aanhoudende pittige vorst, zorgen voor een voedzame voedingsbodem in een schaduwrijke, liefst vochtige omgeving, die heeft aan een boomvaren werkelijk iets heel bijzonders in zijn tuin.
                                      € 35,- / € 75,-
   
               
   
Eriobotrya japonica                 Eriobotrya japonica

Deze Japanse mispel groeit uit tot een prachtige, sterk vertakte, kleine groenblijvende boom. Aan de stevige behaarde takken groeit groot donkergroen leerachtig blad. In warme zomers groeien de meidoornachtige bloemen uit tot eetbare vruchten, die ook goed te gebruiken zijn om jam van te maken. Is boven verwachting bij ons in de tuin al jaren volkomen winterhard.
                          80-100 cm € 39,50
                          100-120 cm € 59,50
                          150-175 cm € 79,50
   
Fatsia japonica                   Fatsia japonica

Deze grootbladige groenblijvende vingerplant geeft de jungletuin een geweldig exotisch effect. Hoewel meer bekend als kamerplant heeft deze exoot bij ons de winter ('96-'97) met temperaturen tot - 20 grC, weliswaar met enige bescherming, overleefd.
Kan meer dan 2 meter hoog worden, maar wel graag op een luw plekje in de schaduw.
                                   € 8,50 / € 17,50
   
Fatsia japonica 'Spider's Web'          Fatsia Japonica 'Spider's Web'

Een door ons uit de V.S. geïmporteerde Japanse selectie van de bekende Fatsia, die opvalt op door z'n bijzondere kleurstelling. De glanzend groene bladeren zijn aan de buitenranden wit gespikkeld of zelfs helemaal wit, een kleur die zich vaak ook voortzet tot in het centrum van het blad.
Op een schaduwrijke plaats, waar hij zich het meest thuis voelt, is hij door het oplichtende blad ook meteen prachtig in het oog springend. Voorlopig nog zeldzaam en daarom slechts beperkt leverbaar.
                         op aanvraag
   
Fatshedera lizei                  Fatshedera lizei

Deze klimmer, die wel wat steun nodig heeft, is een kruising van bovengenoemde Fatsia en Hedera helix en dat is ook precies zoals hij eruit ziet. Ondanks dat de stelen wat bros zijn is het een sterke heester die wel wat schaduw vraagt. Wordt even hoog als de Fatsia en heeft ook dezelfde winterhardheideigenschappen.
                                    € 6,50
   
Feijoa sellowiana (Acca)             Feijoa sellowiana (Acca)

Subtropische Zuid-Amerikaanse groenblijvende heester, met bloemen die met recht exotisch genoemd kunnen worden.
Wie uitsluitend afgaat op de winterhardheidsadviezen in de tuinboeken zal niet gauw met  deze plant beginnen. Jammer want de ervaring leert dat deze plant toch echt minder vorstgevoelig is dan algemeen wordt aangenomen.
Houdt zich in onze tuin al vele winters goed.
Voor vruchten zijn wel echt heel warme zomers nodig.
Zorg voor een goed gedraineerde standplaats, beschut en in de volle zon.
                              € 14,50 / € 29,50
   
Ficus carica 'Bornholm's Diamond'         Ficus carica 'Bornholm's Diamond'

Vijgensoort, die het uitstekend doet in ons land.
Is afkomstig van het Deense eiland Bornholm, gelegen in de Baltische Zee.Kan uitgroeien tot een kleine boom van zo'n 2,5 meterhoog. Draagt veel sappige,grote vruchten, geel van kleur met roze vruchtvlees. Graag een beschutte enigszins droge standplaats.
                                   € 17,50
   
Ficus carica 'Brown Turkey'          Ficus carica 'Brown Turkey'

Eetbare vijg,oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten.
'Brown Turkey' is een variëteit, die zeer geschikt is voor ons klimaat. De plant geeft grote paarsbruine vruchten met roze vruchtvlees en een aangename smaak. Standplaats: liefst zonnig.
                               € 17,50
   
Gunnera manicata                 Gunnera manicata

Deze vocht minnende plant ,afkomstig uit Brazilië, lijkt op een soort reuzenrabarber. Onder goede omstandigheden kan de plant 2 tot 3 meter hoog worden. Hij heeft reusachtige niervormige bladeren, met een middellijn van soms wel meer dan 2 meter! Vanwege zijn enorme blad moet de plant bij voorkeur wel wat beschut staan tegen de harde wind. Het is een spectaculaire solitair, ook zeer geschikt voor bij het water. De forse groeikracht vraagt een goede voedingsbodem.'s Winters is het raadzaam de plant (de bladrozet) af te dekken met z'n eigen blad met daaroverheen nog een flinke laag stro of ander organisch materiaal dat voorhanden is. (zie Musa basjoo). De jonge scheuten kunnen in het vroege voorjaar door de vorst zwart worden, maar de nieuwe groei verschijnt daarna weer spoedig. Een onmisbare imposante plant voor de jungletuin!
                                   € 7,50/ € 22,50
   

Gymnocladus dioicus

Gymnocladus dioicus

               Gymnocladus dioicus

De doodsbeenderenboom is zowel 's zomers als in de winter zeer opmerkelijk. Tijdens het groeiseizoen is het een zeer fraaie bladerboom, met groot samengesteld blad tot 1 meter lang.
's Winters steken de takken, ontdaan van alle zijtakjes, als doodsbeenderen de ruimte in. In de VS. noemt men hem de "Kentucky Coffee tree" omdat de bonen uit de tot 25 cm lange peulen die de boom produceert werden gebruikt als surrogaat-koffie. Deze zeer decoratieve boom kan uiteindelijk uitgroeien tot een flink formaat, maar de groei is vrij langzaam.
                        
                           125-150 cm €29,50
   
Kalopanax septemlobus (pictus) 'maximowiczii'   Kalopanax septemlobus (pictus) 'maximowiczii'

Deze uit Oost-Azië afkomstige, perfect winterharde kleine boom heeft een zeer tropische uitstraling! Aan curieuze stekelige takken groeien grote handvormige diepingesneden bladeren tot soms wel 20 cm. breed. De variëteit 'maximowiczii' heeft nog groter, aan de onderzijde behaard blad. Een 'must' voor de jungletuin!
                          kleine planten € 10,-
   
             
   
Matteuccia struthiopteris "pensylvanica" (bekervaren)     Matteuccia struthiopteris "pensylvanica"
    (Grote bekervaren)

Grote zeer winterharde varen, met schitterende struisvogelveer-achtige bladeren die groeien in een soort trechtervorm. Deze pennsylvanica-variëteit is nog groter dan de gewone alom bekende soort (tot 2 mtr!) en groeit iets meer rechtop. Uit de ondergrondse rhizomen ontstaan steeds weer nieuwe varens. Standplaats: schaduw of gedeeltelijk zon. Is weinig kieskeurig wat grondsoort betreft.
                                   € 3,50
   
Magnolia macrophylla               Magnolia macrophylla

Afkomstig uit het Zuidoosten van de VS. is deze bladverliezende Magnolia, die vergeleken met alle andere bladverliezende bomen en heesters zowel de grootste bladeren als de grootste bloemen krijgt. Het blad wordt 60 cm. of meer groot, terwijl de geurende bloemen een doorsnee kunnen hebben van zo'n 30 cm! Ze zijn komvormig en wit van kleur met een purperen hart en bloeien aan het begin van de zomer. Daarna volgen de rozeachtige eivormige zaaddozen. De boom wordt 6-10 meter hoog en is volkomen winterhard. Het beste is een enigszins (wind)beschutte standplaats.
                     beperkt leverbaar € 19,50
   
Magnolia grandiflora                Magnolia grandiflora

Een prachtige, groenblijvende boom, met grote glanzende leerachtige donkergroene bladeren tot 20 cm. lengte met vaak een bruinviltige onderkant. Bloeit in de zomer met tot 25 cm. grote, schaalvormige crèmewitte bloemen. Deze unieke boom is veel winterharder dan vaak wordt verondersteld, maar jonge planten vragen wat winterbescherming bij extreme kou. De beste standplaats is een enigszins vochthoudende bodem in de halfschaduw. Kan 6 tot 10 meter hoog worden. Afkomstig uit het zuidoosten van de VS.
   
Exmouth           Magnolia grandiflora "Exmouth"

Zeer winterharde vorm, met smalle, aan de onderzijde licht behaarde bladeren, met grote bloemen die ook bij jonge bomen al snel gevormd worden.
                        150-175 cm € 42,50
   
Magnolia grandiflora "Edith Bogue"         Magnolia grandiflora "Edith Bogue"

Krachtig groeiende vorm, met lang, vrij smal , ook aan de onderzijde geheel groen blad. Tot 25 gr. onder nul winterhard.
Grote geurende witte bloemen.
                         60-80 cm € 67,50
   
Magnolia grandiflora "Goliath"           Magnolia grandiflora "Goliath"

Heeft brede, enigszins gekrulde bladeren, lichtgroen aan de onderkant en geeft enorm grote bloemen van 20 - 30 cm. in doorsnee.
                               uitverkocht
   
Magnolia grandiflora "North"            Magnolia grandiflora "North"

Deze nog onbekende soort is afkomstig uit de meest noordelijke bestanden in de VS. nl. Illinois en Indiana. Planten die nog noordelijker werden uitgeplant (in Michigan) bleken pas bij - 28 gr. Celsius schade op te lopen door bladverdroging. Zeer waarschijnlijk voor ons klimaat een interessante nieuwe introductie.
                         tijdelijk uitverkocht
   
.           Magnolia grandiflora "Treyvei"

Franse variëteit, die bekend staat om z'n enorme winterhard en z'n vroege bloei.
Nog jonge planten (2-3 jaar) kunnen al beginnen te bloeien en dan ook al vaak vanaf eind mei. Deze bloei, met 10 tot 20 cm grote bloemen kan doorgaan tot oktober.
 leverbaar in verschillende maten, vanaf € 27,50
   
Magnolia grandiflora "Victoria"          Magnolia grandiflora "Victoria"

Attractieve grandiflora van Canadese herkomst.
Wordt niet de hoogste (4-7 meter), maar is met zijn vorsttolerantie tot -25 gr. wel één van de meest winterharde soorten. Bladonderkanten zijn roestkleurig behaard. Opvallend is de compacte conische groei.
Ook deze soort produceert al op vrij jonge leeftijd geurige witte bloemen.
leverbaar in verschillende maten, vanaf € 27,50
   
Magnolia tripetala                 Magnolia tripetala

Hoewel bladverliezend is deze Magnolia in de zomer een zeer opvallende verschijning in de exotische tuin door zijn prachtige grote bladeren, die tot 50 cm lang kunnen worden. Hij groeit op den duur uit tot een kleine boom met zeer sterk geurende roomwitte bloemen tot 20 cm in doorsnee. Groot blad is altijd kwetsbaar in de harde wind en daarom is een beschutte standplaats gewenst. Houdt van zon tot halfschaduw.
                                 € 52,50
   
Nerium oleander "Atlas"             Nerium oleander "Atlas"

Deze oleander is de absoluut de meest winterharde soort..samen met de sterk gelijkende Nerium oleander 'Villa Romaine'. Niettemin moet hij in serieuze winters beschermd worden tegen langdurige vorst om invriezen te voorkomen. Indien dit wel gebeurd  groeit de plant wel weer uit maar komt hij niet tot bloei..
Bij de 'Atlas' is de bloemkelk lichter dan bij 'Villa Romaine'
                                 € 12,50
   
Nerium oleander'Villa Romaine'           Nerium oleander'Villa Romaine'

Zelfde eigenschappen als bovenstaande 'Atlas'
Op een beschutte plaats met zonodig winterbescherming kan hij goed de winter doorkomen. Komt daarna ook goed in bloei zodra het zomerweer zich van zijn goede kant laat zien.
'Villa Romaine' is te herkennen aan de wat meer donkerroze bloemkelk t.o.v. de 'Atlas'.
                                  €12,50
   
Nolina nelsonii                  Nolina nelsonii

Nolina is nauw verwant aan de Yucca, zo ook deze Nolina nelsonii uit Mexico, die op volwassen leeftijd sterk lijkt op een enorme Yucca. Hij heeft prachtige 90 cm lange smalle grijsgroene grasachtige bladeren. Wanneer de stammen volwassen zijn ontstaat er een meer dan een meter hoge bloeistengel, met daarop duizenden kleine witte bloemetjes. De N. nelsonii blijft ook 's winters groen, wordt zo'n 1.75 meter hoog en gedijt 't beste op een plek in de zon. De winterhardheid is goed.

                                  
   
Nolina parryi                    Nolina parryi

Deze Nolina is afkomstig uit Californië (V.S.) en heeft ook Yucca-achtig fijn getand blad. Het blad is vaak meer dan een meter lang en bedekt de hele tot 3 meter hoge stam. Laat in het voorjaar verschijnen
op een 60 cm lange bloeisteel de kleine witte bloemetjes...Spectaculair! Ook prachtig voor in een droge hoek in combinatie met cactussen, Yucca's e.d. Kan iets meer schaduw hebben dan de N. nelsonii en wordt even hoog. Deze soort heeft met de koudste winters geen enkel probleem!
   

Olea europaea 'Moufla'

Olea europaea 'Moufla'

             Olea europaea 'Moufla'

Een olijfboom in de tuin. De trend van de laatste tijd en een 'must' voor de Mediterrane tuin, maar pas op!....
Bij langer durende vorstperiodes van -7 en kouder zal iedere olijfboom schade oplopen of zelfs doodvriezen!! Het alleen maar afdekken van de voet, wat door sommigen wordt geadviseerd is dan beslist onvoldoende! De vaak eeuwenoude stam zal bevriezen en alleen nog aan de voet uitlopers maken, die er weer vele jaren over zullen doen om weer een beetje boom te worden.

Bij een echt ouderwetse Hollandse winter is het zaak om een olijf als 'ie mobiel is naar binnen te halen of anders tijdelijk geheel in te pakken met noppenfolie en daarbinnen desnoods verwarmingskabels aan te brengen. Voor diegenen, voor wie dit allemaal toch een beetje teveel 'gedoe' is, maar toch iets willen proberen met olijven, een olijfgaardje willen aanleggen voor de vruchten, voor de olie of gewoon voor de sier, is er voor ons klimaat eigenlijk maar één alternatief:
Olea europaea  'MOUFLA' (syn. Mouflal)
's Werelds enige olijvensoort,die als winterhard beschouwd kan worden.
Afkomstig uit het Franse département Hérault en is het enige ras, waarvan de bomen op oudere leeftijd meer dan 20 graden vorst kunnen weerstaan! Deze soort groeit ook nog goed bij minder zonnige zomers en kan ook beter tegen vocht dan alle andere rassen.
Wij bieden als eerste jonge boompjes van dit ras te koop aan.
                                 op aanvraag
   
Opuntia                     Opuntia

Opuntia's zijn schijf- of vijgcactussen afkomstig uit Amerika. Een aantal soorten zijn ook in ons klimaat winterhard. Zeer belangrijk is dan wel dat ze een goed doorlaatbare bodem hebben bv. zandgrond vermengd met wat grind en een standplaats in de zon. Ze hoeven niet te worden begoten. Een segment (of schijf) kan in de grond worden gestoken en afgezien van het onkruidvrij houden van de standplaats, in principe aan zijn lot worden overgelaten. Om ze de meeste kans van slagen te geven is het aan te bevelen erg jonge planten de eerste winter een beetje te beschermen met bv. een glazen stolp o.i.d. Ze kunnen op deze manier na een aantal jaren een "bossage" vormen. In landen als Zuid-Afrika en Australië bestrijken sommige soorten zo snel grote oppervlaktes, dat ze een ware plaag zijn geworden en vaak alleen nog binnenshuis mogen worden gehouden! Hieronder volgen een aantal harde soorten:
   
Opuntia humifusa                  Opuntia "humifusa"

 Deze schijfcactus produceert vrijwel geen stekels op de schijven die 9-17 cm. groot worden. Hij bloeit eind lente, begin zomer met decoratieve gele bloemen tot 10 cm. in doorsnee.
                                       € 4,50
   
Opuntia imbricata                 Opuntia "imbricata"

 Deze planten zijn afkomstig van zaad uit Colorado (VS.) en kunnen uitgroeien tot kleine bomen van meer dan 3 meter hoog! Deze spectaculaire boomopuntia, uniek in zijn soort, weerstaat zonder schade temperaturen tot 24 gr. onder nul, op voorwaarde dat hij voldoende wordt beschermd tegen natheid. Bloeit met donkerroze tot karmozijnrode bloemen. Geeft daarna gebobbelde, geelachtige vruchten.
                               € 10,00
(10-12 cm)
   
Opuntia macrocentra f. violacea

Opuntia macrocentra "violacea"

tijdelijk  uitverkocht

   
Opuntia phaeacantha               Opuntia "phaeacantha"

Afkomstig uit het zuiden van de VS. en Mexico van hoogtes tot 2250 meter. Hij heeft lichtgrijze stekels en is zeer variabel in groei. De bloemen zijn meestal citroengeel van kleur.
                                  € 4,50
   
Opuntia polyacantha 'Cheyenne'

Opuntia polyacantha 'Cheyenne'

€ 10,00

   
Opuntia rhodantha spinosior 'Richter' (polyacantha)

Opuntia rhodantha spinosior 'Richter' (polyacantha)

€ 10,00

   
Opuntia rutila 'Super'

Opuntia rutila 'Super'

€ 10,00

   
Paulownia tomentosa                Paulownia tomentosa

Een tamelijk brede Chinese boom, met dunne behaarde hartvormige bladeren die tot 50 cm groot kunnen worden! Deze boom is, zeker als 'ie wat ouder is, perfect winterhard, alleen kunnen de bloemknoppen in strenge winters bevriezen. De vingerhoedskruidachtige lichtviolette bloeiwijzen verschijnen nl. al voor het blad. De boom kan uiteindelijk meer dan 10 meter hoog worden, maar kan flink worden ingesnoeid en produceert dan ook z'n allergrootste blad. Zeer exotisch!
                               € 17,50
   
Peltiphyllum peltatum                Peltiphyllum peltatum

Schitterende oeverplant met imponerend groot rond blad. Lijkt enigszins op het bekende groot hoefblad, maar de bladeren, die een doorsnede van 60 cm kunnen krijgen, blijven veel langer mooi. Bloeit in het voorjaar voor de bladeren komen met witte tot rozeachtige bloemen op stelen tot 1.50 meter hoog. Is probleemloos winterhard.
   
Persicaria microcephala "Red Dragon"       Persicaria microcephala "Red Dragon"

Een bijzondere vaste plant uit China. In het voorjaar groeien vanuit de polvormige wortelstokken grote donkerrode scheuten tot 1.20 meter hoogte en met een omvang van zo'n 1.5 meter. Iedere steel is afgezet met 3-kleurige blaadjes in een V-vorm geschakeerd, van purper, zilver en groen. Heel bijzonder! Vanaf midden zomer tot en met de herfst zijn de uiteinden van de plant bedekt met kleine witte bloempjes. Graag een standplaats in de zon. Uitstekend winterhard.
                             € 3,50 / € 7,50
   
Persicaria microcephala "Silver Dragon"      Persicaria microcephala "Silver Dragon"

Zoals de naam al aangeeft, de 'zilveren' versie van bovenstaande soort.
                                    
   
Persicaria virginiana

                          Persicaria virginiana

Deze Persicaria heeft chocoladekleurige vlekken op zijn blad en maken hen daarom een opvallende verschijning.
                                    € 3,50

   
Persicaria virginiana "Painter's Palette"      Persicaria virginiana "Painter's Palette"

Persicaria met echt alle kleuren van een schilderspallet, maar daarom niet minder fraai.
                               
   
Pistachia chinensis               Pistacia chinensis

De uit West- en Centraal China afkomstige pistachenoot is een elegante, bladverliezende struik, die op den duur uit kan groeien tot een kleine boom. Het glanzende, uit kleine heldergroene blaadjes samengestelde blad kleurt in de herfst prachtig van oranje tot scharlakenrood. In het late voorjaar ontstaan aromatische rode bloemtrosjes, waarvan de vrouwelijke wat groter zijn dan de mannelijke (tot 25 cm), gevolgd door bolvormige rode vruchten die later paarsblauw worden. Hoewel hij in de volle grond prima winterhard is, is hij ook goed geschikt als kuipplant.
                                  € 9,50
   
Phormium tenax                 Phormium tenax

Het Nieuw-Zeelands vlas is een plant met stijve, zwaardvormige bladeren die meer dan 2 meter lang kunnen worden. De roestrode bloemen groeien op lange violette stelen. Deze groene Phormium tenax, de Phormium tenax "Purpureum" (bruinachtig violet) en de Phormium tenax "Red Edge" (met rode rand) zijn met enige winterbedekking tot - 20 grC winterhard gebleken! De geelgroen gestreepte "Variegatum" is ook zeer fraai maar meer geschikt als kuipplant. De Phormiums dragen bij tot een zeer exotisch effect.
                                € 16,00
   
Phormium tenax "Dazzler"

Phormium tenax "Dazzler"

roodbruin  €17,50

   
Poncirus trifoliata                Poncirus trifoliata

Deze zeer bijzondere plant is een winterharde citrussoort afkomstig uit Noord-China.Het is een bladverliezende heester tot kleine boom met merkwaardige doornen die tot 3 meter hoog kan worden. De sinaasappeltjes, die eraan komen zijn geurig, maar helaas bitter en zuur van smaak. De plant houdt van een warme plek en groeit het beste in vochtige, vruchtbare kleigrond.

Ook varieteit 'Flying Dragon' (met gedraaide takken) leverbaar.        

                          50-60 cm € 26,50
                          120-140 cm € 32,50

   
        
   
Polystichum munitum              Polystichum munitum

Een beetje jungletuin kan natuurlijk niet zonder varens voor  de meer schaduwrijke plaatsen.
P. munitum is bij ons in de tuin onze meest favoriete varen.
Vormt  grote toeven, donkergroene, glanzende  gebogen bladeren. Zeer exotisch!
Ook 's winters blijft deze soort prachtig groen. Max. hoogte ong. 70 cm.
                             € 3,50 / € 5,50
   
Remusatia pumila                Remusatia pumila

Zeer decoratieve, helaas nog vrij onbekende bladplant. Prachtig als lager blijvende begroeiing tussen de opgaande bamboes. Alle Remusatia's zijn 'winterslapers'. Geurige gele bloeiaren ontstaan nog voor de bladeren. R. pumila houdt, net als de andere soorten, van schaduw, rijke grond (bladaarde, compost) en een goede drainage om 's winters niet te verrotten.
De bladonderkanten zijn vaak purper gekleurd.
De bovenkanten zijn soms ook donkerder met een mooi contrasterende nervatuur. Gebied van herkomst: de koele berggebieden van Noordwest India tot aan Zuidwest China.
Deze planten groeien daar vaak ook als epifyten in oksels van boomtakken en tussen bemoste rotsen, waar zich bladaarde heeft gevormd.
                                     € 10,-
 
   
              Remusatia hookeriana

Prachtige nog vrijwel onbekende bladplant, die goed de winter doorkomt ('dormant' weliswaar) als de grond maar goed draineert.
Een compostrijke voedingsbodem is van belang voor een goede groei.
De onderkanten van het blad zijn  bij R. hookeriana  donker- tot lichtpurper gekleurd, terwijl de lichte nerven, zoals bij R. vivipara, ontbreken.
Houdt van een enigszins schaduwrijke standplaats. In gebieden, waar hij van nature voorkomt (van Noordwest India tot aan  Sikkim) is deze Remusatia zelfs te vinden in bemoste bomen.
                                   € 10,-
   
Remusatia vivipara               Remusatia vivipara

Eén van onze favorieten in onze tuin als het gaat om onderbegroeiing in de jungletuin. Deze prachtige bladplant heeft veel van de olifantsoor (Colocasia) maar komt duidelijk veel makkelijker door onze, vaak natte, winters. Prachtig glanzend blad, met vaak lichter gekleurde nerven, met een werkelijk tropische uitstraling. De aronskelkachtige bloeiwijzen komen al voordat het blad zich ontwikkelt.
Van oorsprong afkomstig van het Himalayagebied van Noordwest India tot aan Bhutan. Houdt van humusrijke grond en halfschaduw.
                                     € 9,50
   
Rheum palmatum                 Rheum palmatum

Sierrabarber. Overblijvende winterharde plant uit China. Wordt 1.5 tot 2.5 meter hoog. De diep ingesneden purperrode bladeren zijn even groot als de bekende keukenrabarber. De bloeiwijzen ontstaan in juni: 60 tot 100 cm hoge opstaande bloeiwijzen met trossen donkerroze kraalachtige bloemen. Groeit op elke grond.
Mooie solitair, die wel wat ruimte nodig heeft.
                                    € 4,50
   
Rhododendron calophytum           Rhododendron calophytum

Dit is de hardste van de grootbladige soorten, met enorm blad tot meer dan 35 cm lengte! Kan met z'n afhangende blad uitgroeien tot een grote parapluvormige struik of boom. De bloemen verschijnen in maart en april in trossen, die elk tot wel 30 klokvormige bloemen kunnen bevatten. Ze zijn wit of roze van kleur met een karmozijnrode vlek.
                               
   
.                Sassafras albidum

Zeldzame boom met opvallend mooi blad, dat in de herfst prachtig verkleurd naar oranje-scharlakenrood. De boom houdt er niet van verplant te worden.
                  beperkt leverbaar € 32,50
   
Sauromatum venosum

Sauromatum venosum

€ 9,50

   
 

Sciadopytis verticillata

40/50 cm € 65,00

   
Tetrapanax papyrifer               Tetrapanax papyrifer

Prachtige plant, die 't meest opvalt door de exotische uitstraling van het fraaie blad. Kan onder gunstige omstandigheden uitgroeien tot een flinke struik. 
In koude winters kan hij echter ook terugvriezen, maar vrijwel altijd loopt hij weer uit vanuit z'n ondergrondse rhizoomstelsel.
   
Tetrapanax papyrifer ('Steroidal Giant')     Tetrapanax papyrifer ('Steroidal Giant')

Variëteit 'Steroïdal Giant' is nog spectaculairder in eigenlijk alle opzichten. Voor wie de ruimte heeft in de tuin en zoekt naar iets wat werkelijk 'tropical' is, is dit DE plant.
Bij ons ook één van onze favorieten!
Hij groeit binnen een paar jaar uit tot een reusachtige plant met boomachtige proporties, met bladeren zo immens groot, dat je het moet zien om te geloven.
Deze 'giant' maakt op den duur wel enige wortelopslag, maar deze zijn (als je dat al wilt) makkelijk te verwijderen.
                              Op aanvraag
   

Thalia dealbata

Thalia dealbata

                  Thalia dealbata

Absoluut onmisbaar voor de exotische (water)tuin is deze prachtige decoratieve oeverplant. Hij is afkomstig uit het zuiden van de VS. en Mexico. Het is een plant met lange stelen (tot 2 meter) met ovale blauwgroene bladeren en fraaie violetblauwe bloemen in de zomer.
De plant doet enigszins denken aan de paradijsvogelbloem (Strelitzia) die helaas onvoldoende winterhard is. Dat zou de Thalia volgens de literatuur ook niet zijn, maar gebleken is dat wanneer de plant tegen de winter in een dieper gedeelte van de vijver gezet wordt, hij vrijwel altijd probleemloos weer terugkomt in het voorjaar. Zeer aanbevelenswaardig!
                                     

   
Trochodendron aralioides

            Trochodendron aralioides

Dit is een zeldzame groenblijvende heester, afkomstig uit de bergbossen van Japan, Korea en Taiwan. Hij groeit vrij traag, heeft een aromatische bast en glanzende lancetvormige blaadjes. De bloemen zijn zeer bijzonder omdat de kelk en de bloemblaadjes ontbreken. De meeldraden staan op de zijkant van een kaal vruchtbeginsel, als de spaken van een wiel. In Engeland wordt hij daarom dan ook "Cartwheel Tree" genoemd. In de landen van herkomst wordt het een boom van wel 20 meter. In ons klimaat is 3 - 4 meter het maximum. De Trochodendron houdt van een voedzame, zure grond. De plant is winterhard maar in echt strenge winters kan enige bescherming aan de voet van de plant , vooral bij jonge planten, geen kwaad.
                           20-30 cm €22,50

         
                Yucca filamentosa

Dit is de populairste bekende soort met in de zomer crèmewitte bloemen op stelen, die 1 tot 2 meter hoog kunnen worden. De variëteit "Variegata" heeft blad met gele strepen. Y. "Bright Edge" heeft gele bladranden.
   
               Yucca flaccida

De soort lijkt op Y. filamentosa, maar het blad is slapper en buigt aan de toppen door. De bloeiwijzen zijn wat sierlijker met zijtakken, die vrijwel horizontaal staan.
   
                Yucca glauca

Een wat kleiner blijvende, maar zeer exotische soort, met smalle blauwgrijze, witgerande bladeren. Heeft smalle bloeiwijzen met groenachtig-witte bloemen.
   
                  Yucca gloriosa

Heeft stevige, grijsgroene bladeren die 75 cm lang kunnen worden. Wanneer het onderste, wat minder mooi geworden blad wordt verwijderd, ontstaat er op den duur een stam (of meerdere stammen), zodat hij wat op een palm gaat lijken. Deze Yucca produceert bloeiwijzen met crème tot roze klokjes in de nazomer en kan meer dan 2 meter hoog worden. Bij langdurige strenge vorst voor de zekerheid wat winterbescherming geven.
   
           Yucca gloriosa "Variegata"

Deze fantastisch mooie bonte Yucca is afkomstig uit het J.C. Raulston Arboretum in de V.S. Hij maakt na verloop van jaren een dikke stam en kan uiteindelijk zo'n kleine 1.5 meter hoog worden. Het stevige blauwgroene blad wordt omzoomd door een gouden rand, die later wat meer crème-kleurig wordt. Een prachtplant voor de "droge hoek" in de tuin!
   
               Yucca rostrata

Een van de mooiste Yuccasoorten voor de exotische tuin. Prachtige straalsgewijze bladvorming van strakke puntige bladeren vanuit opgaande stammen. De plant is winterhard, maar van belang is, dat het verdorde afhangende blad niet wordt verwijderd, omdat de plant zichzelf op die manier tegen de kou beschermt. Bij langdurige strenge vorst kan enige hulp d.m.v. het aanbrengen van wat extra winterdek natuurlijk geen kwaad.
                     
 €16,50 en € 26,50
 
 
KWEKERIJ EXOTERRA
MEULEREED 2
8421 PP OLDEBERKOOP (Frl.)
TEL. 0516 451933
E-mail: info@exoterra.nl

pin
Terug naar boven