Palmen


E
r is geen plant te bedenken die meer met de tropen geassocieerd wordt dan een palm. Eén of meerdere palmen in de jungletuin zorgen meer dan welke plant ook voor een geweldige uitstraling.
Er wordt nog driftig geëxperimenteerd, maar een aantal heeft al bewezen ook ons grillige klimaat te kunnen weerstaan; zeker wanneer enige restricties in acht worden genomen. ( zie ook tekst "over winterhardheid")

Palmen zijn niet al te kieskeurig wat grondsoort betreft, als deze maar goed doorlatend is. Verder kiest u vanzelfsprekend de meest beschutte plek die u vinden kunt, bij voorkeur op het zuiden. Vooral jonge planten groeien het best in de volle zon. Probeer harde wind, waar vooral grootbladige soorten van te lijden hebben, te vermijden. Door vorst en/of wind beschadigd blad verwijdert u bij voorkeur in het voorjaar.
Eventueel verplanten is goed mogelijk, maar dan ook het liefst in het voorjaar, wanneer de grond al enigszins opgewarmd is. Voor wie op zeker wil spelen is het natuurlijk ook mogelijk een palm in een kuip te plaatsen en dan 's winters op een geschikte plek binnen te laten overwinteren. De mogelijkheden qua soorten worden dan natuurlijk aanzienlijk vergroot.

Dan nog dit: koop bij voorkeur geen "potgedrukte" palmen, maar uitsluitend bomen, die in pot zijn gekweekt en wantrouw handelaren, die beweren palmen te verkopen, die 100% winterhard zijn!

 


Trachycarpus wagnerianus


Assortimentslijst palmen:

brahea armata

                    Brahea armata

Prachtige Mexicaanse kleine palm (tot 3 meter) met schitterend zilverblauw, diep ingesneden blad. Hoewel de plant zich het prettigst voelt in de volle grond, maakt z'n winterhardheid van "slechts" -10 graden hem toch meer geschikt als fraaie aandachtstrekker in een kuip. Hitte en/of droge lucht in bv. een serre of kas doen de plant eerder goed dan kwaad.
                         

 

 

butia capitata

Butia capitata

Deze uit Brazilië en Uruquay afkomstige Butia is een van de meest vorstbestendige vederpalmen. Sierlijk doorhangende blauwgroene bladeren op een robuuste stam die op de lange duur 3 tot 5 meter hoog kan worden.Verdraagt 10 - 12 graden vorst, maar in ons klimaat toch het meest geschikt als prachtige exotische solitair in een kuip op het terras.
 

Chamaerops humilis var. cerifera Chamaerops humilis var. cerifera

Chamaerops humilis is eigenlijk de enige palmsoort, die inheems is in Europa, Phoenix theophrasti (Turkije, Kreta) niet meegerekend.
Deze dwergpalm komt van nature voor in het westelijk Middellandse Zeegebied.
Ch. 'cerifera' is een prachtige blauwe variëteit, afkomstig uit het Marokkaanse Atlasgebergte, waar hij groeit tot op 1700 mtr hoogte.
De blauwgrijze waslaag is opvallend, maar kan tijdelijk afnemen bij langdurige regenperiodes. Deze blauwe dwergpalm (maar ook de groene vorm) wordt zelden hoger dan 3 meter en heeft vaak meerdere stammen.
Qua verzorging is dit een van de makkelijkste palmsoorten. Kan al op jonge leeftijd gaan bloeien en vrucht dragen.
Belangrijk voor deze soort is een droge, dwz. goed gedraineerde standplaats.
De winterhardheid van Ch. hum.cerifera ligt zo rond de -15gr.C.
Ervaring leert dat bij temperaturen vanaf -10 vaak bladschade optreedt en bij temperaturen vanaf -14 de stammen kunnen invriezen. Zonodig dus tijdelijk enige winterbescherming aanbrengen. Overigens maakt deze soort in het voorjaar vrij gemakkelijk weer relatief snel groeiende, nieuwe uitlopers.
Mooie volle planten,
 jonge planten € 14,50
 5ltr.pot, 40 cm €82,50
Chamaerops humilis 'Volcano'
 

Chamaerops humilis 'Volcano'

'Volcano' is een bossige, compacte variëteit van de bekende Europese dwergpalm, Cham. humilis, afkomstig van de vulkaan 'Vesuvius' in Italië. Het is een charmante, kleine palm, waarvan de winterhardheid m.i. nog iets meer is dan bovenstaande 'cerifera'. Het grappige kleine blad is vaak zilverwit aan de onderzijde.
39,50
          nu ook grote planten leverbaar t/m 250,-
   
jubaea chilensis

jubaea chilensis
Jubaea chilensis

De Chileense honingpalm is de enige onder de "vederpalmen" die, op oudere leeftijd, behoorlijk wat vorst verdragen kan.(tot -15gr.C) Het is geen snelle groeier, maar vormt op den duur een massieve, enkelvoudige stam. Houdt van een plek met enigszins vochtige, goed doorlaatbare grond, in de volle zon. Ook geschikt als kuipplant, maar groeit beter in de volle grond.
          4-jarige planten € 25,-
            7-jarige planten € 37,50
             stamdoorsnee 4-6 cm € 49,50
             stamdoorsnee 6-8 cm € 97,50
         planten 80 cm € 130,-
   
Rhapidophyllum histrix (naaldpalm)       Rhapidophyllum histrix (naaldpalm)

Zonder enige twijfel is dit de meest vorstbestendige palmsoort! Nog zeldzaam en vrij onbekend. Afkomstig van de vochtige loofbossen in het zuidoosten van de V.S.  Een laagblijvende soort (tot 2 meter) met diep ingesneden groene bladeren, die groeien vanuit een kort stammetje, waarop zich onderin gevaarlijk scherpe "naalden" bevinden. Oppassen! Deze soort kan al op jonge leeftijd gaan bloeien en zaad produceren, wanneer twee planten zich in de buurt van elkaar bevinden. Groeit langzaam maar gestaag en heeft geen probleem met wat schaduw. Kan maar liefst 23 graden vorst verdragen. Diverse in onze tuin aangeplante 'Rhapido's' hebben ook aangetoond volkomen winterhard te zijn zonder enige winterbescherming.
          3-jarige zaailingen € 12,50
            jonge planten, klein stammetje
            met beginnende naalden 32,50
   
sabal minor  Sabal minor

Dit is een vrijwel stamloze,(althans bovengronds ) klein blijvende palmsoort, afkomstig uit de moerassige bosgebieden in het zuidoosten van de V.S. Hij behoort tot een van de meest winterharde palmsoorten (-20 graden). Een trage groeier met relatief groot blauwgroen blad. Houdt van vochtige, maar wel goed gedraineerde grond. Vraagt ook een zo zonnig mogelijke standplaats. Vrij jonge planten kunnen al bloeiwijzen produceren met grote aantallen kleine witte, uitermate geurige bloemetjes, waarna de plant vervolgens al zaden vormt.
      jonge planten € 15,-
 
   
Sabal minor "Mc Curtain"   Sabal minor "Mc Curtain"

Deze unieke variëteit is afkomstig van een opvallend krachtig groeiend Sabal minor bestand in Mc Curtain County, gelegen in het gebied van de Red River op de grens van Oklahoma en Arkansas in de V.S. Zeer bijzonder is, dat zaailingen van dit bestand 30 graden vorst overleefden (in Wichita) en vervolgens ook weer zaad produceerden. Sabal minor 'Mc Curtain' groeit wat sneller dan de gewone Sabal minor! (tot 2 meter hoog)
      uitverkocht

   
Sabal palmetto 'Bald Head Island'

Sabal palmetto 'Bald Head Island'
Sabal palmetto 'Bald Head Island'

Afkomstig van de meest noordelijke natuurlijke populatie,op Bald Head/ Smith Island aan de zuidkust van North Carolina (Cape Fear). Bewezen minimum temperatuur in de V.S.: -18* C.  Verzamerlaarsplant.
 uitverkocht
   
Sabal x texensis  Sabal x texensis

Ook deze uit Texas (V.S.) afkomstige palm is relatief zeldzaam. Het is een kruising tussen de stamloze S. minor en de (op volwassen leeftijd) 6 meter hoge S. mexicana. De enorme groene waaiervormige bladeren zijn typerend voor de Sabalpalm. Omdat deze planten nog maar zeer recent in cultuur zijn is er nog niet veel te zeggen over de winterhardheid. Volgens "de Amerikanen" moet 18 graden vorst geen probleem zijn. In ons vochtige winterklimaat is het afwachten. De afgelopen 3 winters kwamen jonge planten in onze tuin zonder bescherming in ieder geval goed door.  De uiteindelijke hoogte wordt geschat op zo'n 5 meter.
   jonge planten € 11,00
   
  Sabal uresana

jonge planten € 11,50

serenoa repens Serenoa repens

Nauwelijks in cultuur voorkomend is deze kruipende dwergpalm, afkomstig uit de V.S. Grote oppervlakten in de dennenbossen in het zuidoosten worden ermee bedekt, zodanig dat het ter plaatse als een onkruid beschouwd wordt.
De plant is zeer variabel in bladkleur, die varieert van geelgroen tot zilverblauw. Vanwege z'n grote vorstbestendigheid (-9 tot -18 graden) is hij het proberen waard op een zonnige plek, met rijke, vruchtbare en vooral vochtige grond. Maakt zowel onder- als bovengrondse stammen en zal in ons land niet gauw boven de meter uitgroeien.
   
Trachycarpus fortunei

Trachycarpus fortunei
Trachycarpus fortunei

De meest bekende en ook de meest winterharde van de hoger opgroeiende soorten is deze Chinese waaierpalm. Groeit ook nog goed in "mindere" zomers. Heeft een imposante harige stam met daarboven prachtig groot waaiervormig blad.
Pas op voor harde wind!
De winterhardheid varieert van -12*C tot -17*C afhankelijk van o.a. de leeftijd en de mate van beschutting. Om ieder risico te vermijden is enige winterbescherming geboden bij aanhoudende temperaturen van -10* en lager. De strenge ('Elfsteden')winter van '96-'97 overleefden deze palmen bij ons in zuidoost Friesland probleemloos; in de winter van 2002-2003 sneuvelden er echter toch enkele onbeschermde exemplaren door o.a. de enorme temperatuurverschillen van dag en nacht. (en ook door eigen overmoedigheid)
Van deze palm zijn meestal ook grotere maten leverbaar.
Prijzen gaan per stamhoogte. Voor de totale hoogte, dus inclusief bladkroon, kan daar dus nog gemiddeld zo'n 1 tot 1,5 mtr bij opgeteld worden.
Palmen zijn leverbaar van 6,50 tot € 325,- en hebben een goed doorwortelde kluit.
 
Trachycarpus fortunei Kiril

Trachycarpus fortunei Kiril
Trachycarpus fortunei "Kiril"

Geen nieuwe botanische soort, maar een palm die vernoemd is naar  Kiril Donov, palmfreak en -kweker te Bulgarije.  De jonge planten zijn nakomelingen van een palmenbestand uit Plovdiv in Bulgarije, dat ter plaatse zeer strenge winters doorstaan heeft met bewezen minima tot -27 gr. C.
De uiteindelijke oorsprong van deze palmen is ws. de Russische zuidkust aan de Zwarte Zee.
Deze planten zijn de afgelopen jaren uitgebreid getest op hun winterhardheid, niet alleen door Kiril Donov op zijn  'Polar Palms' kwekerij in Plovdiv, maar inmiddels ook op vele andere plaatsen in de wereld.
Sommige sceptici zijn (nog) niet overtuigd, maar recente (2004) vergelijkingen in binnen-en buitenland tonen opnieuw aan, dat deze Bulgaarse palmen
meer koudebestendig zijn, dan de 'gewone' T. fortunei palmen. Ook bij ons in de tuin kwamen jonge 'Kiril'-zaailingen beter uit de vergelijkende 'warentest' dan andere soortgenoten.
Op de kwekerij van Donov wordt nog wel gehandeld, maar niet meer gekweekt met zaad of planten van Spaanse, Italiaanse of Griekse herkomst.
Kweek wordt uitsluitend nog gedaan met, inmiddels kostbaar zaad, afkomstig van de legendarische 'Plovdiv'-palmen. In 2007 zal Bulgarije toetreden tot de E.U. (als alles goed gaat) Vanaf dat moment zullen vanuit de PolarPalm-kwekerij de inmiddels grotere  palmen  voor de Europese markt beschikbaar komen.  Bij ons is een beperkte hoeveelheid van deze palmen op voorraad.
 vanaf € 25,-
   20cm stam € 55,-

Trachycarpus "Manipur" ("Naga Hills")

Trachycarpus "Manipur" ("Naga Hills")
Trachycarpus "Manipur" ("Naga Hills")

Deze palm is zeer recentelijk (in 2003) herontdekt in
een uithoek van India. Hij komt voor in kleine geïsoleerde groepen in de omgeving van de Birmaanse grens en de deelstaten Nagaland en Manipur.
Dit gebied bevindt zich in de meest zuidoostelijke uitlopers van de Himalaya met toppen tot zo'n 4000 meter. De palmen groeien boven de lager gelegen bosgebieden op steile, rotsachtige hellingen met weinig andere begroeiing, tot op een hoogte van ruim 2000 meter.
Nog steeds is deze soort niet 100% zeker zuiver gedetermineerd. Desondanks lijkt het een zeer waardevolle aanvulling. De schoonheid ligt vnl. in de prachtige zilverwitte onderzijden van de bladeren, waardoor deze palm doet denken aan de Chinese Trachycarpus princeps.
T. manipur is echter wat grover, de bladstelen zijn forser en het meer afgeronde blad heeft ook meer bladsegmenten.
Vaak meer dan 60 i.p.v.zo'n 45.
Over de mate van vorstbestendigheid valt op het moment nog weinig te zeggen. Bekend is wel, dat in de streek van herkomst
's winters vorst en sneeuw voorkomt.
     jonge planten € 6,-
  30/40cm totale hoogte € 37,50
Trachycarpus nanus Trachycarpus nanus

Een zeldzame dwergvorm, die hooguit een klein stammetje vormt, met wat stijver tot 30 cm groot blauwgroen blad. Prefereert wat drogere grond. Is afkomstig uit de bush van zuidwest China en kan zo'n 14-18 graden vorst hebben.
  jonge planten 9,50
   
  Trachycarpus princeps "Blue form"

5-jarige planten, beginnend stammetje, gedeeld blad
   42,50, 1 plant per klant
   
Trachycarpus takil

Trachycarpus takil
Trachycarpus takil

De meest winterharde van alle 'Trachy's' is deze T.takil. Hij komt dan ook van nature voor in de koele, vochtige eikenbossen van de Himalaya-streek Kumaon in Noord India. Hij groeit daar tot op een hoogte van 2400 m. met bitterkoude winters en regelmatig sneeuwval.
T.takil erg lijkt op Trachycarpus fortunei. Groeit echter hoger, krachtiger en wordt ook in alle andere opzichten forser.  De vezels aan de stam zijn echter fijner van structuur. Deze vallen op den duur af waardoor met ouderdom een kale stam gaat ontstaan.  Onze planten zijn importplanten uit Noord India.
Winterhard van -13 tot -18 graden.
    jonge planten € 6,50
  4 l. pot € 25,-
   
Trachycarpus takil 'Nepal'

Trachycarpus takil 'Nepal'

jonge planten € 25,-

   
Trachycarpus takil N.O. India

Trachycarpus takil N.O. India

Import uit India

jonge planten € 25,-

Trachycarpus wagnerianus Trachycarpus wagnerianus

Deze  prachtige middelhoge soort, onderscheidt zich op een opvallende manier van de 'gewone' waaierpalm T.fortunei.
Het diepgroene blad is stijver, kleiner (max.60 cm) en daardoor is deze palm veel minder gevoelig voor wind (en sneeuw in de winter)
Ook als jonge plant is deze 'miniatuur' Trachycarpus al bijzonder aantrekkelijk door zijn bonsai-achtige uiterlijk. (mooi dus ook in een kuip)  Door de compacte bladerkroon is T. wagnerianus ook erg geschikt  voor  plekken met weinig ruimte, dus ook geschikt voor de kleinere tuin.
Deze palm werd voor het eerst midden vorige eeuw Europa ingevoerd vanuit Japan. Z'n natuurlijke groeiplaats is evenwel onbekend. De vorsttolerantie is minimaal gelijk aan zijn grote neef T. fortunei (-12*C --17*C). Het is ook een goede groeier. Bij optimale omstandigheden kan de stamhoogte per jaar zo'n 30 cm toenemen. Momenteel is hij nog relatief zeldzaam, maar ongetwijfeld zal hij in de toekomst, wanneer hij beter verkrijgbaar is bijzonder populair worden. Dit niet alleen vanwege het grote aantal voordelen t.o.v.  de andere Trachy's, maar vooral ook door zijn charmante uiterlijk.
   Planten zijn leverbaar van € 5,- tot € 395,-
   met een stamhoogte van 140 -160 cm

Trithrinax campestris Trithrinax campestris

Bijzonder decoratieve palm,  afkomstig van Noord -Argentinië en Uruguay met een enigszins yucca-achtig uiterlijk.
De bladeren zijn prachtig zilvergrijs/blauw maar ook bijzonder stug en vervaarlijk puntig.
Ook de bastschubben, die als een soort franje vanuit een ingewikkeld breipatroon naar buiten steken zijn ongemeen scherp.
Buitengewoon mooi als solitair, maar ongeschikt voor langs een pad of op een plaats, die gevaar kan geven voor kinderen.
Traag groeiend met vaak meerdere stammen, maar als een van de weinige palmen ongevoelig voor wind.
Houdt van warme zomers en droge 'voeten'.
Is van nature echter ook gewend aan koude winters, zoals die voorkomen in de Argentijnse berggebieden.
Een graad of 10-12 vorst is geen probleem, zeker niet wanneer hij geplant staat op een wat hoger gelegen, goed afwaterende plek.
jonge planten 12,50
meerdere beginnende stammetjes 65,-
 
KWEKERIJ EXOTERRA
MEULEREED 2
8421 PP OLDEBERKOOP (Frl.)
TEL. 0516 451933
E-mail: info@exoterra.nl

pin
Terug naar boven