Winterschade in de exoten
De winter 2004-2005 stelde over het algemeen  niets voor, maar heeft op de valreep vooral in onze regio toch nog even flink toegeslagen.
Records sneuvelden opnieuw:
20 graden vorst en een halve meter sneeuw waren ons deel in de 'lentemaand' maart!

Afgezien van materiele schade aan een van onze kassen, veroorzaakt door de sneeuwlast, hebben ook een aantal planten een gevoelige tik gekregen.
Nog niet eerder vertoond is de blad -en halmschade aan een aantal soorten bamboe. Ook veel van de als 'hard' bekend staande soorten zijn er niet aan ontkomen. Bij een aantal soorten blijken de halmen te zijn  gebroken.  Ook een aantal palmen zijn in onze tuin flink gehavend  tevoorschijn gekomen. Door de gigantische hoeveelheid sneeuw waren zij voor ons niet meer te bereiken om ze nog een 'winterjasje' te geven.
De meeste groeipunten lijken echter nog intact, zodat ze het in ieder geval zullen overleven.

Een aantal soorten bamboe zal z'n blad (tijdelijk) verliezen; de lelijke of afgebroken halmen  zullen moeten worden verwijderd.
Naar verwachting zal de meeste winterschade over een maand of twee door de natuur zelf weer zijn hersteld.

Elk "nadeel heeft zijn voordeel" is tegenwoordig een bekend gezegde. De afgelopen koude periode zou ons veel kunnen leren over de vorstbestendigheid van onze exoten onderling.

Duidelijk is wel dat veel exoten grote moeite hebben met sterke temperatuurswisselingen.Door de aanvankelijk buitengewoon milde temperaturen zijn een aantal planten onvoldoende afgehard de winter ingegaan. Bij de diepvries inval van begin maart was bij veel planten tevens de sapstroom al enigszins op gang gekomen.
Op zo'n moment is ruim -20 ook  teveel voor de normaal zeer winterharde 'evergreens'.
Dezelfde planten hadden ws. bij een continentale winter als in Moskou meer kans gehad.


Het is nog te vroeg om een goed totaalbeeld te geven, maar:
Het curieuze feit doet zich echter voor, dat planten ,die bekend staan als minder winterhard, zoals Choisya ternata, Magnolia grandiflora, de meeste Camellia's, zo goed als ongeschonden blijken te zijn, terwijl een in principe spijkerharde Prunus laurocerasus 'Caucasica' (laurier) zowel in onze tuin als in de omgeving veelal met bruin 'gevriesdroogd'' blad de winter is uitgekomen.

 

Voorlopige conclusie is dus:

Hoe meer kennis wij denken te hebben, wbt. de winterhardheidscriteria, de natuur gaat volkomen z'n eigen gang, haalt de bezem door alle logica en laat 'ons kenners' enigszins verward achter. Er moet daarom aan alle aangegeven minimumtemperaturen, zowel op deze site, als die van 'de boeken' niet meer waarde worden gehecht dan dat deze slechts indicatief zijn!
 


KWEKERIJ EXOTERRA
MEULEREED 2
8421 PP OLDEBERKOOP (Frl.)
TEL. 0516 451933
E-mail: info@exoterra.nl

pin
Terug naar boven