Bananen

Een exotische tuin is niet compleet zonder een of meer bananen'bomen'. Ook in ons klimaat is het mogelijk om te genieten van een spectaculair groeiende tuinbanaan. Het enorme blad contrasteert geweldig naast bv. een bamboe en zorgt voor een ongeëvenaarde 'tropical-look'.

Hoewel een banaan boomachtige afmetingen kan krijgen, is het eigenlijk meer een overblijvende, vaste plant. De 'stam' is opgebouwd uit gebundelde vlezige bladstelen en verhout zich niet zoals bij een echte boom.
Een bananenstam produceert in zijn leven slechts 1 bloeiwijze en sterft daarna af. De bloei is overigens van een grote schoonheid met prachtig gekleurde bloemen.
Bij de meeste bananen groeien rondom de hoofdstam, vanuit ondergrondse rhizomen nieuwe scheuten.
Terwijl aan de moederplant zich bananenvruchten ontwikkelen, groeien deze scheuten weer uit tot nieuwe volwassen planten en zo herhaalt zich de cyclus.
Sommige bananensoorten kunnen, omdat zij geen zijscheuten maken, alleen maar gekweekt worden uit zaad. De bananenfamilie wordt ingedeeld in drie hoofdgroepen: MUSA, ENSETE en MUSELLA.


Bananen


Bananen

MUSA is met zo'n 40 soorten veruit het grootste en belangrijkste geslacht, oorspronkelijk afkomstig uit Z-O Azië en Australië. Nu wereldwijd voorkomend. In hoogte variërend van 60 cm tot 9 meter. Kenmerken: produceert al vrij snel jonge plantjes uit de rhizoomscheuten rondom de hoofdstam. Veel soorten produceren eetbare zoete  zowel als kookbananen. Een groot aantal zaadvormende types heeft een belangrijke sierwaarde. De zaden zijn klein. Het blad hangt wat af en de vruchten groeien zowel rechtop als hangend aan de 'boom'. Er zijn zaadvormende en zaadloze vormen.

ENSETE bestaat uit slechts 6 - 7 soorten. Herkomst: Afrika, Madagaskar en Zuid-Azi. Komt nu ook wereldwijd voor. Deze soort maakt zelden of nooit uitlopers rondom de hoofdstam. De zaden van Ensete zijn vrij groot, als knikkers. Alle soorten hebben enorm grote, peddelvormige bladeren, die meer naar boven gericht groeien, dan de Musa-soorten. De stambasis is vaak enigszins gezwollen. Een prachtige soort met een grote sierwaarde, zowel voor een (tuin) landschap als in een kuip.

MUSELLA bestaat voor zover bekend uit slechts 1 enkele soort, afkomstig uit de Chinese provincie Yunnan. Vrij klein blijvend, 1 m tot 1,80 m. In ons klimaat meestal nog kleiner.

ALLE TUINBANANEN VRAGEN EEN VOEDZAME BODEM MET VOLDOENDE VOCHT, EEN WINDBESCHUTTE, ZO ZONNIG MOGELIJKE STANDPLAATS MET 'S WINTERS EEN FLINK PAK WINTERBEDEKKING VAN BLAD, STRO o.i.d.(zie ook "winterhardheid" pagina)

Assortimentslijst bananen:

   
MUSA basjoo 'Sakhalin'

MUSA basjoo 'Sakhalin'

Deze Japanse vezelbanaan behoort qua winterhardheid tot de meest betrouwbare tuinbananen voor ons klimaat. Kan in de volle grond tot meer dan 5 meter opgroeien. Hij moet vanwege het grote kwetsbare blad wel beschut staan tegen harde wind. De enorme groeikracht vraagt een voedzame, niet te droge voedingsbodem. Deze zeer decoratieve exoot sterft na de eerste nachtvorst in de herfst bovengronds af, maar wanneer hij een flink pak winterbedekking krijgt (stro, blad o.i.d.) komt hij in het voorjaar weer met een of meerdere forse groeischeuten terug. Onmisbaar voor de exotische tuin.
  7,50  /  € 22,50 / 32,50 / € 47,50

   
Musa sikkimensis (syn. Musa hookeri)

Musa sikkimensis (syn. Musa hookeri)

Deze nog vrij recente introductie is een geweldige aanwinst voor iedere jungletuinliefhebber. Ook deze soort is voldoende winterhard, vrijwel vergelijkbaar met M. basjoo. Kenmerkend is het wat stevigere blad, met aan de bovenkant vaak wat rode vlekken en met aan de onderzijde een roze waas. Komt van nature voor in de bergbossen van het Himalayagebied in
N-O India op 2000 meter hoogte. Onze planten zijn importplanten uit dit gebied. In cultuur nog vrij zeldzaam.
Tot ruim 4 meter hoogte met een stamdikte tot 45 cm!
 € 9,50/ 17,50 en beperkt leverbaar: stam 200+ cm 47,50

   
Musa velutina

Musa velutina

Klein blijvende banaan, tot max. 1,5 meter hoog. De prachtige, donkerroze bloem verschijnt al na een maand of 5.
Daarna verschijnen eetbare, vrij zoete dwergbanaantjes, vol met kleine zwarte zaden.
Door z'n beperkte omvang is deze soort zeer geschikt als kuipplant. Tevens een van de weinige bananen, die ook binnenshuis kan bloeien en vrucht dragen. Deze banaan is koudebestendig, maar lijkt  onvoldoende winterhard voor ons buitenklimaat, daarom toch meest geschikt als terras/kuipplant.
 

   
Musa itinerans

Musa itinerans (voorheen yunnan)

uitverkocht

   
Musa Chini Champa

Musa Chini Champa

Afkomstig uit de omgeving van Darjeeling in N-O India is deze banaan, die het meest geschikt is voor in een kuip. Hij blijft daarin dan ook compact: max. 1.70 hoog
De stam en de bladstelen zijn mooi donkerrood, enigszins zoals bij Ensete ventricosum.
Afgezien van de fraaie kleuren is deze banaan ook interessant vanwege het gemak,waarmee hij vrucht kan dragen. De banaantjes zijn ook uitermate smakelijk.
Vandaar ook de naam: 'Chini' betekent suiker en 'Champa' staat voor de geur van een magnoliabloem.De bloei begint in juli en eindigt in november. Zeer geschikt voor op het terras of een veranda. Houdt zich goed bij een (winter)temperatuur van zo'n 5 graden.Standplaats: in de volle zon.

Uitverkocht

   
Ensete glaucum ( syn. Ensete wilsonii)

Ensete glaucum ( syn. Ensete wilsonii)

Een reusachtige soort, ook bekend als 'Snowbanana'. Dikke, wasachtige, enkelvoudige stam met blauwachtige bladeren tot wel drie meter lang!
Het is een enorm snelle groeier en vraagt daarom om rijke, vochtige grond met voldoende bemesting.
Deze wilde banaan komt o.a. voor in hooggelegen berggebieden in Nepal, India, Birma, Thailand en China (Yunnan tot op 2700 mtr. hoogte!)
Bezit daarom dus ook zekere  mate van vorstbestendigheid. De planten blijken evenwel moeite te hebben met onze vochtige winterkou. Eventueel dus uitgraven voor de eerste vorst en binnen koel overwinteren.  Importplanten uit N-O India. (Himalaya)

 

   
Ensete maurellii Ensete maurellii
 

prijs € 8,50

   
Musella lasiocarpa

MUSELLA lasiocarpa

Kleinblijvende telg uit de bananenfamilie afkomstig uit China (Yunnan)
Wordt in ons klimaat hooguit 1 meter hoog. De bloei bestaat uit prachtige, gele, artisjokachtige bloemen. Daarna ontstaan kleine, oneetbare vruchtjes met grote zaden. Maakt ook al gauw jonge zijscheuten rondom de moederplant. Een nog vrij recente soort, die door zijn afwijkende habitus en bloeiwijze niet mag ontbreken in de exotische tuin.
Wanneer de plant eenmaal goed is aangeslagen blijkt de winterhardheid, met winterdek op goed gedraineerde grond, boven verwachting redelijk goed.
  6,50 / € 27,50

   
 
KWEKERIJ EXOTERRA
MEULEREED 2
8421 PP OLDEBERKOOP (Frl.)
TEL. 0516 451933
E-mail: info@exoterra.nl

pin
Terug naar boven