Camellia's

Camellia's behoren tot de meest schitterende planten, die men zich maar kan bedenken. Het zijn prachtige groenblijvende struiken, met mooi glanzend blad en met bloemen in vrijwel alle mogelijke vormen. De kleuren van de bloemen lopen uiteen van wit, alle tinten roze, rood, rood-wit gemengd tot en met geel toe! De bloei is langer dan die van bv. de Rhododendrons en de Magnolia's en vindt plaats op een tijdstip dat er eigenlijk nog weinig in de tuin te beleven valt, nl. direct nadat de winterkou voorbij is, in het vroege voorjaar. Wat valt er nog meer te wensen? Wie eenmaal metershoge Camellia's in bloei heeft aanschouwd, is als rechtgeaarde plantenliefhebber meteen verkocht! Dat de plant niet veel populairder is, valt dan ook moeilijk te begrijpen. De oorzaak is waarschijnlijk eenvoudig de onbekendheid en het vooroordeel als zouden deze planten niet winterhard zijn. Inderdaad is het zo dat de 'gewone' Camellia japonica, die vrij algemeen (als kamerplant) wordt aangeboden, onvoldoende winterhard is. Er bestaan momenteel echter wel degelijk een vrij groot aantal cultivars en hybriden, die een grote mate van winterhardheid bezitten, zeker als u rekening houdt met een aantal voorwaarden.

- Camellia's houden van een lichtzure, humeuze voedingsbodem (enigszins vergelijkbaar als bij Rhododendron). - Een dikke mulchlaag beschermt de wortels tegen invriezen. Bij extreme kou is het vooral bij jonge planten aan te bevelen een tijdelijke bescherming aan te brengen van bijv. sparrentakken. Deze kunnen weer verwijdert worden zodra de temperatuur weer gaat stijgen. Nooit plastic- (noppen) folie gebruiken.
- Ze houden van een beschutte standplaats (uit de wind dus) , het liefst met enige schaduw. - In de winter kan het noodzakelijk zijn bij langdurige droogte in vorstvrije periodes de planten wat extra water te geven. Dit geldt vooral voor planten die onder grote overhangende bomen staan. Droogte is voor de planten vaak gevaarlijker dan vorst.
- Vermijdt een standplaats, waar de ochtendzon de planten bij vorst kan beschijnen. Plant dus op het noorden of het westen. - Pas op voor overbemesting. Met een voedselrijke humeuze voedingsbodem vragen de planten verder weinig mest. Vaak worden planten "dood vertroeteld".

Het Camellia-assortiment wisselt jaarlijks. De onderstaand vermelde planten die vanaf maart verkrijgbaar zijn, zijn geselecteerd op een behoorlijke winterhardheid en uiteraard op de mooie bloemvormen en -kleuren, variŽrend van wit en roze tot diep donkerrood. Houdt u er rekening mee dat niet altijd alle soorten altijd op voorraad zijn. Ook als u een speciale soort zoekt : informeer vooraf! Meestal is de plant alsnog wel leverbaar.

Mooie Camellia's in knop en reeds bloeiend.

Kleuren: wit, verschillende tinten roze en rood.

Prijzen vanaf € 12,50

Camellia japonica Elegans
Camellia japonica Elegans

 

 

Camellia williams Golden Spangles
Camellia williams Golden Spangles

 

 

Bloemvormen
Bloemvormen Camellia
Enkelvoudig(e) Halfgevuld(h) Anemoonvormig(a) Pioenvormig(p) Roosvormig(r) Gevuld(d)
 


KWEKERIJ EXOTERRA
MEULEREED 2
8421 PP OLDEBERKOOP (Frl.)
TEL. 0516 451933
E-mail: info@exoterra.nl

pin
Terug naar boven