Eucalyptus

V
an de oorspronkelijk alleen in Australië voorkomende Eucalyptussoorten wordt vreemd genoeg al vele jaren in ons land alleen de E. gunnii algemeen aangeboden.
Hoewel beslist niet de slechtste soort blijkt hij toch in strenge winters (te) vorstgevoelig te zijn, waardoor mooie grote bomen vaak alsnog verloren gaan.
Van de ruim 500 verschillende soorten, die in Australië voorkomen zijn er natuurlijk maar een beperkt aantal, die qua winterhardheid in ons klimaat een kans hebben.
Toch zijn er beslist soorten die harder zijn dan de E. gunnii en daarom bij ons een kans verdienen.

Eucalyptus 1

Uiterlijke verschijningsvormen.

Eucalyptussen zijn altijd groene bomen, met een grote diversiteit in bladvormen en kleuren. Bij veel Eucalyptussen is het jeugd- en volwassen blad totaal verschillend van elkaar. Het jeugdblad is vaak typisch rond of puntig tegenover elkaar staand en wordt bij ons vaak gebruikt als snijgroen in boeketten. Bij wrijving ruikt men de typische Eucalyptusgeur bekend van de hoestbonbons. Op latere leeftijd ontstaat een meer sikkelvormig, wat groter vaak wat afhangend blad. Het zo geurende snijgroen wordt verkregen door de bomen voortdurend tot op de grond terug te snoeien, waardoor de boom steeds zijn jeugdblad blijft produceren. Overigens kunnen de beide bladvormen ook aan een boom voorkomen. De meeste soorten produceren wollige crème-witte bloemtrossen, die later weer fraaie zaadcapsules opleveren. Typerend is ook het "vervellen" van de bast, waardoor schitterende kleurschakeringen ontstaan.

Herkomst.
Eucalyptussen komen voor op het hele Australische continent (en Tasmanie). Ze groeien in moerasgebieden, in de regenwouden in het noorden tot in de woestijn. De voor ons meest interessante soorten zijn voornamelijk afkomstig uit zaad dat gewonnen wordt in de berggebieden van Zuidoost Australië. Deze herkomst is dus van groot belang, willen wij over bomen kunnen beschikken, die hard genoeg zijn voor ons klimaat. Gelukkig wordt hier steeds meer aandacht aan besteed. Van belang om te weten is dus dat de boompjes die onze kwekerij aanbiedt zaailingen zijn. Dit betekent dat er mogelijk ook onderlinge verschillen in hardheid kunnen zijn. Los van de andere omstandigheden moet men hier dus wat geluk mee hebben.

Eucalyptus 2

Aanplant en onderhoud.
Jonge Eucalyptussen kunnen in ons klimaat het beste geplant worden in het voorjaar, zodat ze nog ruimschoots de tijd hebben voldoende aan de groei te komen voor de volgende winter. Voor nu en dan een extra watergift in de beginperiode na de aanplant zullen ze u dankbaar zijn. Koopt u boompjes tussen november en maart dan kunt u ze het beste bewaren tot het voorjaar in een lichte kas. Wel zonodig overpotten, want Eucalyptussen hebben een enorm sterke wortelgroei. Pas ook op dat de wortels in de pot niet kunnen bevriezen.
Eucalyptussen zijn niet kieskeurig wat grondsoort betreft en groeien goed in zowel zure als kalkrijke gronden. Wel belangrijk is dat de boompjes zoveel mogelijk in de volle zon staan en vooral niet onder overhangende bomen geplant worden.
 Houdt u er rekening mee, dat Eucalyptussen heel moeilijk te verplanten zijn, probeer dus in een keer een goede standplaats te vinden. Probeer zoveel mogelijk rondom de stam het onkruid weg te houden. Vermijdt chemische (spuit) middelen, omdat u daarmee heel snel 't blad van de jonge boompjes of de bast van de oudere ernstig kunt aantasten. De jonge bomen kunnen snel groeien, afhankelijk van de soort van 1 meter tot wel 2,5 meter per groeiseizoen! Gaat u dit te snel, dan kunt u ze rustig flink terugsnoeien. U krijgt dan ook meteen een boom, waarvan de kroon wat meer in verhouding staat tot de stamdikte. U kunt ook, zoals eerder genoemd de bomen, als ze enige jaren oud zijn, tot laag bij de grond helemaal afzagen. Het overgebleven stammetje gaat dan massaal weer nieuwe scheuten produceren, zodat u meer een struikvorm krijgt met 't fraaie jeugdblad. Vooral interessant als 't u om het snijgroen te doen is.
Hetzelfde kunt u doen, als u meent dat uw boom na een strenge winter doodgevroren is. De boom kan heel goed vanuit de wortelhals weer nieuwe scheuten gaan maken. Niet te snel rooien en weggooien dus! Overigens doet u er verstandig aan, vooral bij jonge boompjes een hoeveelheid organisch materiaal (blad, stro e.d.) aan te brengen aan de voet van de planten.
Tenslotte is het misschien goed nog op te merken dat er wat Eucalyptussen betreft al jaren  gezocht wordt naar de beste en vooral meest winterharde selecties.
Veelbelovende soorten, gekweekt van zaden van de meest koude locaties, zijn op komst. Garantie op 100% winterhardheid is er niet.
Eucalyptus 3

Assortimentslijst Eucalyptus:

Eucalyptus archeri

 Eucalyptus archeri

Gladde grijswitte bast met groene plekken. Klein grijsgroen blad met purperrode jonge takken. Roze jeugdblad. Deze "Alpine Cider Gum" behoort tot de hardste soorten. Goed te snoeien. Afkomstig uit Tasmanie van een hoogte van 1200 m.
Prijs 17,50

   
Eucalyptus debeuzevillei

Eucalyptus debeuzevillei

Bast met prachtige kleurschakeringen. Mooi gevormde kroon. Twijgen en knoppen zeegroen van kleur. Leerachtig blad. Dit is de meest winterharde van alle Eucalyptussen. Middelmatige snelle groei. De " Jounama Snow Gum" is afkomstig van 1900 meter hoogte in Zuidoost Australië. 
Prijs € 17,50

   
Eucalyptus glaucescens

Eucalyptus glaucescens

Lichtblauw jeugdblad met een fruitig aroma. Meer volwassen blad blauwgroen of roze van kleur. Groene bast bij jonge bomen, die zilverachtig-wit wordt naarmate de bomen ouder worden.
Redelijk goede winterhardheid. Een kleine boom om met niet al te strenge winters jaren plezier van te hebben. Kan goed worden gesnoeid. Extra mooi groeit het blauwe blad daarna weer terug.
Snelle groeier uit New South Wales van 1700 m. hoogte
Prijs €17,50
   **** NIEUW ****
Eucalyptus gunnii 'Azura'

Gaat de 'Azura' de tot nu toe hardste soorten als E. debeuzevillei en E. niphophila overtreffen?
Hij zal zich verder moeten bewijzen de komende winters, maar de eerste ervaringen zijn veelbelovend!
De 'Azura' is afkomstig uit midden-Frankrijk, waar hij is geselecteerd uit een groot aantal zaailingen. Opvallend was zijn extreme winterhardheid t.o.v. de andere gunnii's.

De naam 'Azura' spreekt voor zich, het intens grijs-blauwe blad is werkelijk fantastisch mooi !  De bloei met talloze witte bloemetjes en de decoratieve bast geven de boom nog een extra sierwaarde.
Eucalyptus gunnii 'Azura' is een snelle groeier, maar blijft toch wat compacter dan de gewone gunnii en is ook zeer goed te snoeien. Hij is daarom ook voor kleinere tuinen zeer geschikt. Wel graag planten op een plaats waar de wind, vooral die uit het Noordoosten, niet teveel vat op heeft.

Verkrijgbaar in 2 maten: 40-60cm hoog en 100-120 cm hoog.        
Prijs: 12,50 en 17,50


 


   
Eucalyptus gunnii Divaricata

Eucalyptus gunnii 'Divaricata'

Jong blad puntiger en lichter zilverkleurig dan de gewone E. gunnii. Zilverkleurige stam. Krachtige groei en nog ook wat meer winterhard dan de gewone gunnii. Ook goed te snoeien en net als de gewone E. gunnii ook van 1200 meter hoogte uit New South Wales.
Prijs € 17,50

   
Eucalyptus neglecta

Eucalyptus neglecta

Een soort, die qua uiterlijk afwijkt van de meeste andere eucalyptussen.
Groter slapper blad,  jonge  blauwe twijgen zijn vierkant. Is gebleken over een onverwachte winterhardheid te bezitten.
Snelgroeiend tot een kleine bossige boom, die als een van de weinigen ook wat schaduw kan verdragen.
New South Wales, van ruim 800 m. hoogte
Prijs 17,50

   
Eucalyptus niphophila

Eucalyptus niphophila

De jonge bast lijkt op een slangenhuid. Helder grijs, groen en beige. Zilverachtig blauwgroen leerachtig blad op oranje twijgen. De op een na hardste Eucalyptus. In de bergen van New South Wales kan deze "Alpine Snow Gum" vorst en sneeuw weerstaan op een beschutte plaats tot wel -20 grC. Is een middelmatig snelle groeier.
 prijs €  17,50

   
Eucalyptus perriniana

Eucalyptus perriniana

De takken van deze soort groeien als 't ware dwars door de blauwgrijze of groene cirkelvormige bladeren heen! Soms laat 't blad los en tolt dan rond aan de tak in de wind. Volwassen blad is weer lancetvormig (foto).Crèmekleurige bloemen. Ook dit is een van de hardere soorten. Goed te snoeien. Middelmatig snelle groeier uit New South Wales van 1600 meter hoogte.
Prijs € 17,50

   
Eucalyptus rubida

Eucalyptus rubida

Deze snelgroeiende soort valt op door z'n prachtige blauwe blad.
Het nog onvolwassen blad is rose tot  purperrood gekleurd.
Misschien niet de meest winterharde, maar wel goed in staat om weer goed opnieuw uit te lopen na invriezing.
Uit New South Wales van 1300 meter hoogte.
Prijs € 17,50

   
Eucalyptus totaal

* * * * * * Geselecteerd op hun vorstbestendigheid zijn voor diegenen, die willen experimenteren, vanaf voorjaar 2008  ook jonge boompjes van de volgende Eucalyptussoorten leverbaar:

E.crenulata, E.subcrenulata, E.gunni glauca, E.dalrympleana, E.puverulenta, E.parvula,E.youmanii, E.kitsoniana, E.nova anglica,
E.nicholii, E.aggregata, E.pauciflora, E.mannifera, E.elliptica, E.nitens, E.rodwayi, E.dalrympleana, E.coccifera en E.urnigera

 
KWEKERIJ EXOTERRA
MEULEREED 2
8421 PP OLDEBERKOOP (Frl.)
TEL. 0516 451933
E-mail: info@exoterra.nl


pin

Terug naar boven