Exotisch tuinieren
 

Wie fantaseert er niet eens af en toe over paradijselijke oorden? Met de aanleg van een exotische tuin kan deze fantasie werkelijkheid worden! De meest spectaculaire tuinen in de wereld zijn te vinden in de tropen. Met hun enorme verscheidenheid aan vormen en kleuren zijn ze onvergelijkbaar. Je hoeft beslist niet in de buurt van de evenaar te wonen om zo'n soort tuin te kunnen aanleggen.
De essentie van een exotische tuin is: veel weelderig groen met hier en daar wat kleur en als het kan wat water, in welke vorm dan ook.
Ook in ons klimaat is veel mogelijk. Wat dacht je van wuivende palmen, bamboe, eucalyptus en zelfs bananenbomen met indrukwekkend grote bladeren (waaronder je kunt schuilen voor een regenbui), de adembenemend mooie bloemen van Magnolia grandiflora, de gembers en de canna's om er maar een paar te noemen.


exotisch tuinieren

dexotisch tuinieren


Het verbaast je misschien, dat al deze planten winterhard of zo goed als winterhard zijn. Kwekerij Exoterra doet er alles aan om van waar ook ter wereld de meest winterharde soorten en variëteiten te bemachtigen. Zie 'NIEUWS'-pagina.
Alles heeft natuurlijk zijn grenzen, maar er kan veel meer dan de meeste mensen zich realiseren.
Het is in feite mogelijk een tuin te creëren, zoals die te vinden zou kunnen zijn in het Middellandse Zee gebied, de tropen of zelfs in het regenwoud. Wat een contrast met het 'geeikte', wat je over het algemeen ziet: coniferen, wat vaste planten en een paar heesters.
Een exotische (jungle)-tuin heeft veel voordelen: de harde lijnen verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen natuurlijke kronkelpaadjes. Exotische planten vragen om een informele setting. Daarom vervallen dure elementen als bielzen, muurtjes, bestrating, pergola's e.d. Dit geld kun je beter besteden aan bijzondere planten. Op een paar uitzonderingen na groeien de meeste planten snel.


Je kunt dus net zo goed kleine, dus goedkopere planten kopen, terwijl je toch snel een tuin hebt met een volwassen 'look'.
Dat wil niet zeggen, dat je perse een grote tuin moet hebben. Ook in de gemiddelde 'rijtjeshuis-tuin' kan een collectie exotische planten voor een ongeëvenaarde sfeer zorgen. Je hebt relatief weinig onderhoud. Afgezien van het eventueel aanbrengen van wat winterdek voor echt kwetsbare of nog heel jonge planten en wat snoeiwerk laat je de planten zich gewoon lekker ontwikkelen, zoals de natuur het bedoeld heeft. Veel planten, vooral de grootbladige hebben de plezierige eigenschap het onkruid te onderdrukken. Aan het eind van de zomer is er in de meeste tuinen in ons klimaat weinig meer te genieten. Exotische planten zijn dan juist op hun mooist! Ze groeien nog volop door tot de eerste vorst.
Ze verlengen 't zomerseizoen, ook een groot voordeel in een land met relatief korte zomers. Daarbij komt, dat veel exoten behalve winterhard ook wintergroen zijn, zodat de tuin het hele jaar door aantrekkelijk is. Wat een verschil met de troosteloosheid van de meeste 'normale' tuinen in de wintermaanden!
Kortom een exotische tuin heeft vele voordelen in vergelijking met de traditionele tuin, niet in de laatste plaats door de betrekkelijk beperkte hoeveelheid werk. Tuinieren moet niet alleen maar een soort klussen betekenen, maar ontspannen en genieten. Vooral exotisch tuinieren heeft deze extra dimensie en geeft je een gevoel van welbehagen.
Ook onze tuin geeft ons dat en bezoekers zijn vaak vol verbazing over wat uiteindelijk de natuur zelf gewoon produceert.

exotisch tuinieren


Er zijn maar weinig mensen, die ons bezoeken, die niet onder de indruk zijn van de schoonheid die een exotische tuin te bieden heeft vergeleken met een gewone tuin.
Je kunt het er mee eens zijn of niet, maar als jouw smaak is: exotisch en ongewoon, dan weet ik zeker, dat je eindeloos veel plezier zult beleven aan deze nieuwe opwindende manier van tuinieren!
Veel succes.

Jaap Hagens

 
KWEKERIJ EXOTERRA
MEULEREED 2
8421 PP OLDEBERKOOP (Frl.)
TEL. 0516 451933
E-mail: info@exoterra.nl

pin
Terug naar boven